Nordkorea avrättade egna försvarsministern med en luftvärnskanon

Koreanska folkarmén utför avrättningar på order av Kim Jong-un. Foto: Wikipedia
  • Onsdag 13 maj 2015 2015-05-13
E-post 871

NORDKOREA Ännu en gång har den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-un beordrat en avrättning på en partikollega, och ännu en gång har hans folkarmé utfört ordern – denna gång medelst en luftvärnskanon.

Det var den 30:e april som Nordkoreas förre försvarsminister, Hyon Yong-chol, avrättades inför ett hundratal personer. Enligt källor inom den sydkoreanska underrättelsetjänsten, som citeras av brittiska BBC, hade ministern dömts till döden efter att han ifrågasatt Kim Jong-un samt somnat under ett evenemang där den nordkoreanske ledaren närvarat.

Det är väldigt svårt att få ut uppgifter från världens mest slutna stat, men enligt en tjänsteman vid sydkoreanska Nationella Underrättelsetjänsten, NIS, har avrättningen kunnat bekräftas av flera källor.

– Tjänstemannen från NIS sa att det hela bekräftats av flera källor. Det är fortfarande bara underrättelser, men han sa att de är övertygade om att det inträffat, förklarade oppositionspolitikern Shin Kyoung, som var en av de parlamentsledamöter som först blev underrättade om händelsen, för Reuters.

Utrensningar vanliga i Nordkorea

Kim Jong-un har alltsedan han kom till makten satt i system att rensa ut opposition och andra obekväma element ur landets styre genom att helt enkelt låta dem avrättas.

År 2013 avrättades hans egen farbror, Jang Song-thaek och så sent som för två veckor sedan kunde NIS avslöja att Pyonjang avrättat så mycket som 15 högt uppsatta personer bara i år.

Fallet med Hyon Yong-chol är dock extra uppseendeväckande då den avrättade var ovanligt högt uppsatt i det nordkoreanska styret.

Enligt analytiker som BBC talat med kan blodiga utrensningar av så högt uppsatta personer som Hyon Yong-chol i längden leda till att den nordkoreanska staten försvagas.

Det eventuella ökade missnöjet med Kim Jong-un, tillsammans med landets värdelösa finanser, kan i sinom tid destabilisera landet till den grad att någon annan aktör än just staten själv ser sig tvingade att agera.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag