Nordkorea har sprängt kärnvapen inatt – FN kallar till krismöte

Nordkoreas diktator Kim Jon Un till höger och en riktig vätebomb till vänster. Foto: Wikimedia Commons samt KCNA
  • Onsdag 6 jan 2016 2016-01-06
E-post 326

NORDKOREA I natt registrerades ett jordskalv i Nordkorea nära en plats där landet tidigare har testat kärnvapen. Något senare meddelade landet att de framgångsrikt lyckats detonera en vätebomb. Som en konsekvens kallar FN:s säkerhetsråd till krismöte.

Natten mot onsdagen inträffade ett skalv i Nordkorea med epicentrum på en plats där landet tidigare utfört kärnvapenprov. Farhågorna besannades senare när landet meddelade att de framgångsrikt lyckats detonera en vätebomb. Skalvet hade en magnitud på 5,1 på richterskalan och den typ av bombe som uppges ha använts är betydligt kraftfullare än fissionsbaserade atomvapen.

Enligt experter som nyhetsbyrån Reuters citerar ifrågasätts uppgifterna om det verkligen är en riktig vätebomb som detonerats. Orsaken till ifrågasättandet beror på att bomben inte tycks vara kraftig nog för att motsvara en konventionell vätebomb.

Skillnaden mellan atombomb och vätebomb är att den senare baseras på fusion av väteatomer, ungefär samma process som sker i solen. Omvärlden ser allvarligt på det nya kärnvapentestet och FN:s säkerhetsråd har kallat till krismöte som enligt nyhetsbyrån Reuters väntas äga under onsdagen.

Det är fjärde gången Nordkorea utför kärnvapenprov. Tidigare har landet detonerat kärnvapen 2006, 2009 och 2013 och varje gång har Nordkorea mött fördömanden och FN-sanktioner internationellt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag