Nordkorea misstänks ha detonerat ännu en atombomb

Foto: KCNA
Foto: KCNA
  • Fredag 13 okt 2017 2017-10-13
E-post 1

NORDKOREA Regimen i Nordkorea misstänks ha provsprängt ännu en atombomb sedan ett jordskalv registrerats i den nordöstra delen av landet. Det rapporterar Daily Mail.

Det var igår kväll svensk tid som ett jordskalv med en momentmagnitud på 2,9 registrerades av amerikanska seismologer. Dess epicentrum har fastställts till närheten av Sŭngjibaegam i nordöstra Nordkorea där regimen tidigare provsprängt atombomber.

”Händelsen har en jordbävningsliknande karaktär, men vi kan i nuläget inte konklusivt bekräfta dess natur (naturlig eller vållad av människor). Djupet är dåligt avgränsat och bedöms av seismologer vara omkring fem kilometer”, heter det i ett uttalande från US Geological Survey.

USGS understryker dessutom att de är fel myndighet att uttala sig om främmande makts användande av kärnvapen. Den uppgiften sköts istället av flygvapnet.

Förra månaden detonerade Nordkorea, för första gången, en vätebomb som gav upphov till en jordbävning med en momentmagnitud på hela 6,3.

Tidigare provsprängningar av kärnvapen har genomförts åren 2006, 2009, 2013 och två förra året. Samtliga har gett upphov till betydligt kraftigare jordskalv än det som registrerades igår.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag