Nordkorea: Nu har vi interkontinentala ballistiska missiler som kan slå ned var som helst på jorden

Foto: KCTV
Foto: KCTV
  • Tisdag 4 jul 2017 2017-07-04
E-post 0

VÄRLDEN Nordkorea påstår sig framgångsrikt ha utvecklat en interkontinental ballistisk missil efter att ha genomfört en lyckad uppskjutning under tisdagen. Enligt en expert kan missilen i teorin träffa mål i den amerikanska delstaten Alaska, skriver AP.

Nyheten om uppskjutningen kablades ut till miljoner nordkoreaner av det 73-åriga nyhetsankaret Ri Chun-hee som arbetar för den statliga televisionen.

– Missilen Hwasong-14 avfyrades i nordvästra Nordkorea klockan nio på morgonen 4 juli 2017, sade hon och fortsatte:

– Den flög i 39 minuter, längs en fix bana, och träffade med precision ett mål i havet öster om Korea.

Ri, som egentligen gick i pension 2012, kallas ibland in för att påannonsera nyheter av särskild nationell betydelse. Hon har synts i TV-rutan i Nordkorea sedan 70-talet och är därför ett välbekant ansikte för det nordkoreanska folket och troligen den mest kända nordkoreanska kvinnan.

Den nordkoreanska public service-kanalen hävdar att missilen nådde en höjd av 2 802 kilometer och slog ned 933 kilometer från avfyrnings­platsen. Den ska ha skjutits upp i en hög bana och slog enligt AP ned på internationellt vatten, men i Japans exklusiva ekonomiska zon.

Den data om uppskjutningen som Nordkorea redogjort för bekräftas i stort av talesmän från såväl USA, Japan som Sydkorea, även om de tror att missilen inte riktigt nådde så högt som Nordkorea påstår.

De tre länderna försöker nu analysera uppskjutningen för att klargöra om Nordkorea verkligen lyckats utveckla en interkontinental ballistisk missil.

Missilen Hwasong-14 uppges vara en förbättrad version av KN-08, även känd under namnet Rodong-C. Missiltypen blev först känd i samband med en militärparad i april 2012. Enligt en analys i The Washington Free Beacon från förra året har missilen potential att nå amerikanska storstäder som Chicago och Toronto.

Den amerikanska raketanalytikern David Wright tror att Nordkorea nu har potential att åtminstone nå den amerikanska delstaten Alaska utifrån de uppgifter som kommit fram om dagens uppskjutning. Och USA:s president Donald Trump beklagar sig över uppskjutningen – på Twitter.

Medan Trump vagt frågar sig hur Japan, Sydkorea och Kina kommer agera på dagens missil­uppskjutning är Nordkorea tydlig med vad man har för syfte med sitt missil- och kärnvapenprogram.

– Att den legitima kärnvapenmakten Nordkorea förfogar över den mest kraftfulla interkontinentala ballistiska missilen, kapabel med att nå alla regioner i världen med kärnvapen, kommer i grunden upphäva det amerikanska kärnvapenhotet och utpressningen och på ett trovärdigt sätt försvara fred och stabilitet på den koreanska halvön, säger Ri Chun-hee.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag