Nordkorea planerar avfyra missiler mot USA-bas i Guam

USA:s militärbas i Guam. Foto: U.S. Marine Photo
USA:s militärbas i Guam. Foto: U.S. Marine Photo
  • Torsdag 10 aug 2017 2017-08-10
E-post 1

NORDKOREA Nordkorea har offentliggjort en plan för att avfyra missiler mot ön Guam, ett amerikanskt territorium i Stilla havet, rapporterar AP.

Enligt den detaljerade planen ska fyra missiler av typen Hwasong-12 avfyras från Nordkorea, passera över provinserna Shimane, Hiroshima och Kochi i Japan och därefter fortsätta ut över Stilla havet innan de slår ned mellan 30 och 40 kilometer från Guam. 17 minuter och 45 sekunder beräknas det ta innan missilerna når fram till ön där USA bland annat har en strategiskt viktig kombinerad flyg- och flottbas.

Det är oklart om Nordkorea tänker göra verklighet av hotet, men planen beskrivs som ”extremt specifik”. På Guam börjar de drygt 160 000 invånarna bli oroliga över att ha hamnat i centrum för konflikten med den kommunistiska diktaturen.

– Om något händer måste vi alla vara redo och förberedda och be till Gud att det inte händer, säger Guambon Daisy Mendiola till AP.

– Alla är rädda för vi har att göra med övermäktiga krafter.

Det är inte första gången Nordkorea hotar attackera Guam och efter ett liknande hot 2013 installerades missilförsvars­systemet THAAD på ön. Om Nordkorea avfyrar missiler mot Guam kommer USA med stor sannolikhet försöka skjuta ned dem.

Nordkorea uppger att man kommer ha sin missilplan färdig i mitten av augusti och att det därefter är upp till landets ledare Kim Jong-un att avgöra om den ska verkställas eller inte.

Första testuppskjutningen av Hwasong-12 gjordes i början av april i år, men misslyckades. Därefter gjorde ytterligare två misslyckade försök innan den första och enda lyckade uppskjutningen kunde göras 14 maj i år. Missilen färdades dock inte i närheten av lika långt som den behöver göra för att nå fram till Guam.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag