Norge: 16-årig syrier misstänks för terrorplaner

Bild: Voice of America
  • Måndag 3 maj 2021 2021-05-03
E-post 303

OSLO En 16-årig syrisk pojke misstänks för terrorplaner i Norge, rapporterar NRK. Pojken greps av norsk säkerhetspolis i februari i år, och ska bland annat ha gått en nätkurs i hur man gör sprängmedel, sökt på internet om lämpliga mål i Norge samt donerat till och spridit propaganda för terroristgruppen Islamiska Staten, IS.

– Den misstänkte har gjort en radda förberedelser för en terrorhandling i Norge. Rättsligt sett menar vi att detta är ett straffbart försök till en terrorhandling, säger riksåklagare Marit Formo til NRK.

Läs även: Afghanpar häktade – misstänks ha planerat terrorattentat

När NRK frågar hur långt han kom i sina förberedelser svarar Formo:

– Det vill jag inte uttala mig om. Han hade kommit så långt i sina förberedelser att det var nödvändigt för säkerhetspolisen att gripa honom för att avvärja en möjligt terrorattack i Norge.

16-åringen ska ha gått en nätkurs om hur man gör sprängmedel av lättåtkomligt material och haft en bruksanvisning på sin mobiltelefon, samt sökt på internet om hur martyrer belönas och lämpliga mål i Norge.

Han ska också skaffar ingredienser för att producera gift, som hittades vid familjens hem utanför Oslo i samband med gripandet.

Enligt åklagare ska 16-åringen även ha spridit IS-propaganda samt donerat pengar till terrororganisationen.

Läs även: Dömd terrorist varnas – lade påse med avföring i fängelsekök

Läs även: IS-terrorist begärs häktad misstänkt för äktenskapstvång

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag