Norge åtalas för att diskriminera pappor

Foto: Flickr
  • Måndag 7 maj 2018 2018-05-07
E-post 61

NORGE Att inte ge män och kvinnor samma regler för föräldrapenning kan bryta mot EU-direktiv. Det framgår av att Norge nu dras inför domstol för att ställa olika krav på män och kvinnor som vill ta del av den gemensamma föräldrapenningen.

Norska staten dras inför domstol av den europeiska övervakningsmyndigheten, ESA, för misstänkt diskriminering mot män som begär föräldrapenning, uppger Sveriges Radio.

Ett exempel på hur denna diskriminering går till är att en norsk pappa bara kan ta ut den gemensamma delen av föräldrapenningen om mamman jobbar eller pluggar under den tiden. Kvinnor har inte samma krav på sig om de begär ut den gemensamma delen av föräldrapenningen.

– Vi har en ordning för föräldrapermission som diskriminerar män på ett systematiskt sätt, säger ESA:s högsta chef, norska Bente Angel-Hansen, till Sveriges Radio.

Dessa regler drabbar ungefär 6000 norska pappor per år. Norge är inte anslutet till EU men måste följa en europeisk lagstiftning via det så kallade EES-avtalet. Efter en process som tagit tre år väljer nu ESA att dra Norge inför domstol för brott mot EU-direktiv.

Enligt norska medier har regeringen beräknat att det skulle kosta ungefär 800 miljoner norska kronor om året för att ge pappor samma regelverk som mammor. Norge kommer dras inför den så kallade EFTA-domstolen och den rättsliga processen förväntas tas upp i slutet av 2018.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag