Norges fd Sverigeambassadör till attack mot Sylvi Listhaug inför hennes Rinkebybesök

Kai Eide. Foto: US Embassy
Kai Eide. Foto: US Embassy
  • Torsdag 31 aug 2017 2017-08-31
E-post 111

NORGE Den norske före detta toppdiplomaten Kai Eide gick till attack mot invandrarminister Sylvi Listhaug (FrP) inför hennes Stockholmsbesök i tisdags. Det uppmärksammar Nettavisen.

Dagen innan Listhaug reste till Sverige skrev Eide ett inlägg på Facebook där han kritiserar hennes planerade besök i Rinkeby. Bland annat ifrågasätter han i inlägget den norska ministerns bevekelsegrunder och hävdar att hon inte alls är intresserad av att lära sig mer om Rinkeby eller svensk integration.

”Nej, självklart är det inte lärande hon är intresserad av – mindre än två veckor före valet. Hon är ute efter att kunna säga; ’jag har varit där själv och sett det med egna ögon! Så ska vi inte ha det.’ Det handlar om att höja temperaturen i den norska debatten. Vi kommer få höra mycket om ’tillståndet i Sverige’ dagarna som kommer”, kan man bland annat läsa i hans inlägg.

Eide har en lång bakgrund inom norska Utrikesdepartementet och som toppdiplomat på olika beskickningar. Bland annat har han arbetat på de norska ambassaderna
i dåvarande Västtyskland och Tjeckien, varit byråchef på norska UD och varit FN:s speciella representant i Afghanistan.

2014 utnämndes han till Norges Sverigeambassadör, en post han innehade fram till mars i år då han gick i pension.

Att en person i Eids ställning öppet kritiserar regeringen för det land han fram till nyligen representerade utåt är kontroversiellt. Men UD har ingen kommentar till hans skriverier på Facebook.

– Kai Eide är pensionär och har inte längre något anställningsförhållande till UD. Jag har därför ingen kommentar till hans utspel, skriver UD:s kommunikationschef Frode O. Andersen i ett mejl till Nettavisen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag