Norges finansminister vill dra in bidrag till invandrare som inte talar god norska

Siv Jensen (FrP) och Erna Solberg (H). Foto: Eirik Helland Urke
Siv Jensen (FrP) och Erna Solberg (H). Foto: Eirik Helland Urke
  • Söndag 17 jun 2018 2018-06-17
E-post 3039

NORGE För att minska antalet invandrare som går på försörjningsstöd vill den norska regeringen ändra språkkraven. Regeringen vill ändra så att kravet för fortsatt försörjningsstöd inte gäller hur många timmar du studerat språket utan hur väl du talar det.

Norges finansminister Siv Jensen (Frp) skriver i den norska tidningen VG att Norge borde utöka kravet för att invandrare ska kunna norska för att de ska kunna vara berättigade till försörjningsstöd.

”Det är ett krav för invandrare att de faktiskt lär sig norska och visar en riktig vilja för det. Det är inte som att ge upp och fortsätta att leva på sociala förmåner, säger finansminister Siv Jensen (Frp), till VG.

Invandrare i Norge har idag rätt till 600 timmars utbildning i det norska språket och det norska samhället som en del av det kommunala introduktionsprogrammet. Nu vill de sittande regeringspartierna överge kravet på antalet studerade timmar och titta på invandrares språknivå för att besluta om försörjningsstöd.

”Om du går ut ur introduktionskursen och in i världen och inte går till jobbet eftersom du är för dålig på norska – då kommer vi att ställa krav”, säger Jan Tore Sanner (H), kunskaps- och integrationsminister, till VG.

”Det har inneburit att för många bor i Norge utan att kunna norska och utan att vara en del av det norska samhället. Det är en dålig användning av människors resurser, säger Siv Jensen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag