Normkritisk midsommarstång: ”Midsommarfittan”

Foto: Flickr & Faksmil Facebook
  • Torsdag 22 jun 2017 2017-06-22
E-post 876

SVERIGE Tröttnat på den traditionsenliga midsommarstången? Då kan du göra en midsommarfitta istället. ”Som fittaktivist kan man ju inte missa chansen att lyfta fram vårt dolda kön i ljuset”, menar Suzanne Larsdotter, sakkunnig på RFSU och erfaren blomsterkrans-makare. 

För de svenskar som vill fira normkritisk midsommar finns nu ett alternativ till den traditionella midsommarstången, nämligen en så kallad midsommarfitta. Istället för att göra ett kors och två ringar kan man göra en cirkel med tillhörande ”klitoritshänge” i fagert blomster.

Medieorganet KIT har lagt upp en video på Facebook där de tipsar folk om den nya varianten på midsommarstång. Enligt KIT saknas det belägg för att midsommarstången ska föreställa en fallossymbol.

I videon lyfter KIT fram Suzanne Larsdotter, sexolog och sakkunig vid RFSU, som firat midsommar med tillhörande midsommarfitta i över tio år. Hon ser det som en kul grej men också som en politisk handling, berättar KIT.

”Som fittaktivist kan man ju inte missa chansen att lyfta fram vårt dolda kön i ljuset”, menar Suzanne Larsdotter.

Eftersom KIT inte kunnat hitta några belägg för huruvida midsommarstången verkligen är menad att föreställa en fallossymbol ställer de sig frågan ”är det helt galet att fira med midsommarfitta då?”

I kommentarsfältet till filmen går diskussionerna heta, bland annat gällande midsommarstångens ursprung och hur man kan uttolka olika kön utifrån den.

”Men herregud. Var lite jämställda och dansa runt ett midsommaranus istället!”, lyder en av kommentarerna till filmen.

”Varför måste ni använda så fula ord? Kallar vi den traditionella midsommarstång för midsommarkuk eller?! Ska ni förändra något kanske ni ska använda vettiga ord om vårt kvinnliga organ. Kanske midsommarsnippa”, lyder en annan kommentar.

”Jämställda löner och karriärutveckling samt delat ansvar för barn och hushållet! Lägga energin på det kanske?” tycker en tredje kommentator.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag