Norrman gripen i Ryssland misstänkt för spionage

Foto: Pixabay
  • Tisdag 19 Dec 2017 2017-12-19
E-post 25

RYSSLAND En norsk medborgare är gripen av ryska säkerhetstjänsten misstänkt för att ha lämnat information till norska myndigheter och CIA. Enligt ryska medier ska mannen ha representerat Röda Korset och hjälpt ukrainska flyktingar mellan Norge och Ryssland.

Enligt norska tidningen Dagens Næringsliv har en tidigare gränsinspektör, Frode Berg, arresteras av ryska säkerhetstjänsten misstänkt för spioneri. Enligt den ryska säkerhetspolisen ska Berg ha lämnat information till norska myndigheter och till CIA.

– Utrikesförvaltningen vid ambassaden i Moskva har varit i kontakt med den fängslade och fått assistans i enlighet med gällande riktlinjer och ramar för konsulärt bistånd till norska medborgare fängslade utomlands, säger kommunikationschef Frode Over Andersen på utrikesdepartementet till Dagens Næringsliv, och anger även att den fängslade har en advokat.

Enligt ryska medier ska Berg varit företrädare för Röda Korset och hjälpt flyktingar från Ukraina på gränsen mellan Ryssland och Norge.

Bergs vän Luba Kuzovnikova beskriver honom som en aktiv pensionär men absolut inte som en politisk aktivist.

– Vi förstår inte varför han greps och väntar på nya besked från Moskva. Han har bott och arbetat vid gränsen i många år och har erfarenhet som gör att han vet hur han ska uppträda i Ryssland, säger hon till norska VG.

Den norska ambassaden i Moskva svarar inte på frågor om ärendet utan hänvisar till norska utrikesdepartementet.

– På grund av tystnadsplikt kan vi inte kommentera ett pågående konsulärt ärende ytterligare, säger Frode Overland Andersen på norska UD till Dagens Næringsliv.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag