Norrmannen Ole Johan fånge hos IS: ”Jag är ingen Charlie”

Nu är de fångar hos terrorgruppen ISIS.
  • Torsdag 10 sep 2015 2015-09-10
E-post 159

SYRIEN En norsk man 48 år gammal sitter sedan i vintras hållits fången hos IS i Syrien och Norges statsminister Erna Solberg berättade på en presskonferens på onsdagskvällen att både den norska regeringen och medier har känt till kidnappningen sedan en tid. IS kräver pengar för att släppa mannen fri, men det ser mörkt ut. – Vi betalar inte lösen till kriminella, sade statsministern.

Klockan 22 på onsdagkvällen höll den norske statsministern Erna Solberg en presskonferens där hon bekräftade att en norsk man sedan en tid befunnit sig i fångenskap hos terrorgruppen IS i Syrien. Mannen är Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, en 48 årig, nyligt utexaminerad student vid ett norskt universitet för vetenskap och teknik i Oslo.  Han sägs ha rest till Syrien redan i vintras. Det sista livstecknet från honom innan han försvann var ett kort kryptiskt meddelande på Facebook från den 24 januari i år. ”I am in Idlib, Syria. Going to Hama tomorrow. I finally made it”.

Därefter har det varit tyst fram till nu då en bild på Grimsgaard-Ofstad plötsligt dyker upp på IS on-line magasin Dabiq. På bilden visas den norske mannen iklädd en gul overall och en skylt där det står ”Norwegian prisoner for sale”. Samtidigt postar IS en likadan bild på en kinesisk medborgare med en likadan skylt.

”Förhandlingarna har varit mycket besvärliga”

På bilderna kan man även läsa ett meddelande från IS, skrivet på engelska. ”Till den det må beröra av hedningarna, korsfararna, och deras allierade, liksom det ni kallar organisationer för mänskliga rättigheter. Denna norska fånge har övergivits av sin regering, som inte gjort sitt yttersta för att köpa hans frihet. Den som vill betala priset för hans frigivning kan kontakta följande telegram-nummer”, skriver IS på affischen.”

Erna Solberg bekräftade på presskonferensen att samtal förts med de hon kallade kriminella, under en längre tid. Anledningen till att man inte gått ut med informationen förrän nu sades vara att man ansåg att ett offentliggörande skulle försvåra förhandlingarna. Hon bekräftade även att IS framfört krav på en betydlig lösensumma, men även ställt en rad andra krav.

– Förhandlingarna har varit mycket besvärliga, sade Solberg.

Hon betonade även att Norge aldrig kommer att ge efter för några krav eller betala några lösensummor till terrorister. Den främsta anledningen är att det skulle äventyra säkerheten för andra norska medborgare ute i världen som plötsligt skulle riskera att bli mål för kidnappare.

Solberg tog inga ytterligare frågor från den församlade pressen.

”Jag är ingen Charlie”

Av vilken anledning Grimsgaard Ofstad rest till Syrien är i nuläget okänt. Inget tyder på att hans motiv varit att ansluta sig till någon av de stridande grupperna. Innan det sista meddelandet på Facebook har han dock postat flera inlägg som skulle kunna peka på ett motiv. Ett antal poster avhandlar läget i mellanöstern och samtliga antyder en stark känsla av samhörighet med muslimerna och deras syn på världen.

En post från den 18 Januari tar upp dådet mot tidningen Charlie Hebdo i Paris. Samtidigt som han känt en slags solidaritet med muslimer förefaller han ha gett uttryck för en motsvarande antipati mot västs ageranden som han såg som rasistiska. Morden på Charlie Hebdo’s redaktion kommenterar han också.

”Teckningarna på Muhammed har sårat 1 570 000 000 av jordens befolkning. I flera muslimska länder har det varit upplopp. Sedan igår har flera personer dödats och i Niger har minst sju kyrkor satts i brand. Förmodligen sitter det nu ännu fler idioter och gör sig redo att hämnas hämnden. Men; Är det smart att framställa något som så många betraktar som äckligt? Och en annan fråga: Är det en bra idé att slå vettet in i skallen på folk? Att trycka upp något i ansiktet på någon och vråla att detta är något de nog skulle skulle uppskatta, är en pedagogik som är i bästa fall kan kallas gammaldags. Hur stor är chansen att någon som känner sig kränkt, kommer att tycka att det verkar vara en bra grej att ta med sig hem och diskutera över en middag? All respekt för dem som dog, men jag är ingen Charlie.”

Vad som händer nu vet ingen med säkerhet. Norge har i alla fall gjort klart att några pengar därifrån kommer IS inte att få och med tanke på historien och den brutalitet IS visat prov på förr så står det klart för alla att Ole Johan Grimsgaard-Ofstads situation är minst sagt prekär.

IS säger sig även hålla den kinesiske medborgaren Feng Jinghui, 50 år gammal, som gisslan tillsammans med Grimsgaard-Ofstad. Enligt informationen IS har offentliggjort sägs Jinghui vara en frilansande konsult.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag