Norsk toppolitiker efter mordet i Oslo: ”Löfven bör be om ursäkt”

Misstänkte mördaren Makaveli Linden fångad på övervakningskamera. Bild: Polisen i Norge
  • Torsdag 25 okt 2018 2018-10-25
E-post 1451

OSLO Stefan Löfven bör be den drabbade familjen och Norge om ursäkt för att de drabbats av den svenska rättspolitikens effekter. Det säger Norges före detta justitieminister Per-Willy Amundsen efter att en man mördat en norsk student medan han var villkorligt frigiven från svenskt fängelse.

Nu reagerar norska medier och politiker på det svenska systemet med obligatorisk frigivning från fängelse efter två tredjedelar av straffet avtjänats. Detta efter att det visat sig att den svenske medborgaren Makaveli Lindén mördat en man i Oslo medan han var villkorligt frigiven från svenskt fängelse.

Lindén dömdes i Oktober 2017 till ett och ett halvt års fängelse efter att han under knivhot rånat ett kollektiv i Uppsala. Han släpptes ut ur svenskt fängelse den 10 augusti med en tredjedel kvar att avtjäna på sitt straff, trots att han misskötte sig vid flera tillfällen under sin tid i fängelse, inklusive hot mot personal.

– Det är helt uppenbart att man har gjort en dålig värdering när man har släppt en sån person fri, sade den tidigare justitieministern Per-Willy Amundsen (FrP) till norska TV. I Norge skulle han knappast ha släppts. Detta visar en bild av vårt grannland som inte är okänd tidigare, vad gäller naivitet och bristande handlingskraft.

Gøran Nilsson, VD på Ila-fängelset, håller med den tidigare justitieministern, och säger till TV2 att interner som missköter sig i norska fängelser betydligt oftare än i Sverige får sin villkorliga frigivning stoppad.

– I vissa fall kan en allvarlig disciplinär överträdelse också räcka. På det området är det strängare i Norge än i Sverige, sade Nilsson.

”Som ansvarig politiker bör Stefan Löfven be om ursäkt”

Per-Willy Amundsen anser att den svenska regeringen bör be om ursäkt för det som skett.

– Detta visar en total naivitet och oförmåga att hålla människor ansvariga. Vårt budskap till Sverige är att de borde ompröva sin politik. Den är farlig och undergräver svenska medborgares säkerhet. I det här fallet påverkades också en norsk familj. Som högste ansvarige bör därför Stefan Löfven be om ursäkt för tragedin till familjen, samhället och Norge, sade den tidigare justitieministern till TV 2.

I Sverige släpps fängelsedömda automatiskt ut villkorligt efter att de avtjänat två tredjedelar av sitt straff, om inte synnerliga skäl mot frigivning föreligger. Att bara missköta sig räcker alltså inte för att förhindra en villkorlig frigivning.

Måndagen den 15 oktober, två månader efter sin villkorliga frigivning, misstänks Makaveli Lindén ha brutit sig in i en lägenhet i Oslo där han mördade den 24-åriga studenten  Heikki Bjørklund Paltto. Lindén misstänks också för ett annat knivrån i Oslo samma natt.

Norsk polis identifierade en misstänkt gärningsman från övervakningskameror, och gick ut med namn och bild på den misstänkte samt en internationell efterlysning. Lindén greps i den franska staden Dijon den 24 oktober.

Nyheter Idag har tidigare uppmärksammat det svenska systemet med villkorlig frigivning oavsett hur fångar sköter sig eller den bedömda risken att de begår nya brott.

Läs även: Knivmördaren i Nordstan: nästan 20 års rättsligt haveri

Den 45-årige man som misstänks för ett knivmord utanför köpcentret Nordstan i Göteborg var liksom Lindén villkorligt frigiven vid den tidpunkt när han misstänks ha begått ett mord, och vår granskning visade att mannen flera gånger hade begått brott mycket kort efter att han frigivits villkorligt från ett tidigare straff.

Den pensionerade kriminalpolisen och rättsdebattören Anders Bergstedt sade till Nyheter Idag att problemet i grunden berodde på att kriminologer som Jerzy Sarnecki fått alldeles för stort inflytande över det svenska rättssystemet med sina teorier.

Läs även: ”Domstolen söker efter möjligheten att frikänna”

– Sarnecki och kompani, de säger ju att forskare har bevisat att ingen blir bättre av att sitta i fängelse. Det är så dumt så det inte är klokt. Det finns nämligen forskning som klart visar att kortare fängelsestraff, under sex månader, är fullständigt värdelösa då det gäller rehabilitering. Och det är just de här hopplösa som återkommer ständigt och jämt, sade Bergstedt.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag