Norska kronprinsen besökte moské – kvinnor vägrade skaka hand

Foto: Skärmdump från NRK
  • Tisdag 27 aug 2019 2019-08-27
E-post 1242

NORGE När kronprins Haakon sträckte ut handen för att hälsa på kvinnor från den terrordrabbade moskén i norska Bærum fick han nobben. Nu beklagar moskén händelsen.

Den 10 augusti klev en man in i al-Noor-moskén i Bærum och började skjuta. En av besökarna lyckades dock övermanna honom innan han kunde skada någon. Polisen utreder händelsen som ett terrorattentat.

När kronprins Haakon besökte moskén i förra veckan för att visa sitt stöd vägrade tre kvinnor att ta honom i hand. I stället valde de att hålla handen mot bröstet och göra en kort nickning mot kronprinsen som då gjorde samma gest tillbaka.

Bilderna från besöket har väckt uppståndelse i Norge och nu säger Waheed Ahmed, informationsansvarig vid moskén, att det hela kom oväntat.

– Vi önskade inte att kronprinsen skulle hamna i den situationen, men vi visste inte att de tre kvinnorna inte ville handhälsa. Vi beklagar därför till kronprinsen att detta skedde, säger han till NRK.

Waheed Ahmed säger att man hade informerat kronprinsen om att kvinnorna inte ville handhälsa om man hade känt till det.

En av kvinnorna som vägrade ta kronprinsen i hand heter Zeliha Acar, och hon säger att hon förstår att folk reagerar på hennes beteende. Hon menar dock att hon hade agerat mot sina värderingar om hon hade tagit honom i hand.

En av de som har reagerat på händelsen är Vebjørn Selbekk, chefredaktör på den kristna tidningen Dagen.

”Jag menar att det är respektlöst när kronprins Haakon blir stående med handen ute i luften för att en kvinna nekar att handhälsa på honom för att han är man. Sådan respekt bör man kunna visa vår kommande kung och statschef”, skriver han på Twitter.

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag