Norska regeringen tillbakavisar Aftonbladet-påståenden: Vi har inte varnat för Listhaug

Foto: Nyheter Idag/Faksimil
Foto: Nyheter Idag/Faksimil
  • Tisdag 29 aug 2017 2017-08-29
E-post 1079

AFTONBLADET Regeringen i Norge varnade regeringen i Sverige för sin egen invandringsminister. Det hävdar Aftonbladet i en artikel. Men påståendet tillbakavisas av den norska regeringen.

Ja, vem ska man egentligen tro på? Aftonbladet eller den norska regeringen?

Under eftermiddagen idag publicerade den socialdemokratiska kvällstidningen en artikel där man hävdar att regeringen i Norge varnat regeringen i Sverige – för sin egen invandringsminister Sylvi Listhaug – inför hennes besök i Sverige.

– Norges regering tyckte att den egna norska migrationsministern hade fel agenda och att besöket kunde användas på ett felaktigt sätt, säger ”en källa” till Aftonbladet som påstås vara ”centralt placerad” på norska utrikesdepartementet.

Enligt den centralt placerade källan, vars identitet aldrig avslöjas i artikeln, ska norska UD ha kontaktat svenska UD för att varna dem. Källan påstår också att den norska regeringen varit mycket skeptisk till Listhaugs besök i Sverige och inte minst den invandrardominerade förorten Rinkeby.

Men i Aftonbladets norska systertidning Aftenposten tillbakavisas påståendet som sprids i Sverige.

– På Utrikesdepartementet ställer vi oss frågande inför påståendet om en kontakt mellan norska och svenska UD för att varna om eller be om ursäkt för statsrådet Listhaugs besök, säger presstalesmannen Frode Andersen.

Även Trude Måseide, informationschef på statsministerns kontor, tillbakavisar påståendena i Aftonbladet.

– Det har inte funnits någon kontakt mellan statsministerns kontor här i Norge och statsministerns kontor i Stockholm med anledning av detta besök. Rutinen är den att statsrådens internationella möten och besök hanteras av respektive departement och inte av statsministerns kontor, säger han.

Vem litar du mest på?
3938 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag