Norwegian rasar på börsen efter sämre resultat än väntat andra kvartalet

Arkivbild. Foto: Valentin Hintikka
Arkivbild. Foto: Valentin Hintikka
  • Torsdag 13 jul 2017 2017-07-13
E-post 0

NORGE Norwegian rasar idag på börsen sedan det norska lågprisflygbolaget uppvisat ett betydligt sämre resultat än väntat andra kvartalet i år, skriver Placera.

Norwegian redovisar ett ebitda-resultat, det vill säga rörelseresultat före räntor, skatter, nedskrivningar och avskrivningar, på 58,5 miljoner norska kronor för andra kvartalet. Det förväntade resultatet var, enligt SME Direkt, 535 miljoner. Det svaga resultatet gjorde att Norwegians aktie rasade på Oslobörsen idag, i skrivande stund med över 13 procent.

Det dåliga resultatet orsakas framför allt av en skenande enhetskostnad, något som ökat med hela nio procent jämfört med samma kvartal förra året. Enhetskostnad beräknas inom flygindustrin som flygbolagets totala utgifter dividerat med antal levererade personkilometrar.

Andra kvartalet i år kostade det 43 norska ören att flyga en passagerare en kilometer, samma period förra året kostade samma sträcka 40 öre.

Norwegian skriver i ett pressmeddelande att det är högre oljepriser och flygskatten (passageraravgiften) i Norge som gör att kostnaderna ökar.

Flygbolaget ser trots det svaga resultatet positivt på framtiden med ett ökande antal resenärer och välfyllda plan.

– Jag är väldigt nöjd med den höga kabinfaktorn det här kvartalet. Sedan starten för Norwegian år 2002 har nu över 200 miljoner passagerare visat förtroende och rest med oss, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos i pressmeddelandet.

– Vi har haft betydande extra kostnader för inhyrning av flygplan, höga oljepriser och flygskatten, passageraravgiften, som regeringen i Norge införde förra året. Detta har haft en negativ effekt på resultatet. Vi ser dock positivt på utvecklingen framöver, både vad gäller biljettförsäljning och förköp de närmaste månaderna samt lansering av nya linjer. Det har varit särskilt glädjande att ta emot två internationella SkyTrax-utmärkelser. Det hade aldrig varit möjligt utan alla våra duktiga medarbetare och våra kunder som har röstat på oss, fortsätter Kjos.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag