Notre Dame-katedralen förstörd i brand

  • Tisdag 16 apr 2019 2019-04-16
E-post 275

PARIS Notre Dame-katedralen i Paris har skadats allvarligt i en brand. Katedralens tak och spira har rasat in. Åklagare har uteslutit mordbrand, och president Macron har lovat att katedralen ska återuppbyggas.

Katedralen Notre Dame i Paris har förstörts i en kraftig brand på måndagen. Branden började vid 18:50 lokal tid och spiran och taket har kollapsat. Mellan fyra och fem hundra brandmän har bekämpat branden.

Byggnadens primära struktur har dock överlevt, och president Macron har lovat att katedralen ska återuppbyggas. De franska miljardärerna Bernard Arnault och Francois Henri Pinault har lovat att bidra med sammanlagt 300 miljoner Euro till återuppbyggnaden, rapporterar Reuters.

Branden utreds som en olyckshändelse, och åklagare sade sent på måndagskvällen att de har uteslutit mordbrand och terrorism, rapporterar AP.

Ett renoveringsarbete av Notre Dame pågick när branden startade, efter flera år av bristande underhåll.

– Bristen på verkligt underhåll och daglig vård för en så viktig byggnad är orsaken till denna katastrof, säger Jean-Michel Leniaud, president för det vetenskapliga rådet i det franska riksantikvarieämbetet, till The Local.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag