Nu anklagar Expressen poesi-kritiker för rasism

Liljestrand (t.v) och Farrokhzad (t.h). Foto: Bengt Oberger samt Sofie Sigrinn / Wikimedia Commons
  • Söndag 23 sep 2018 2018-09-23
E-post 349

STOCKHOLM En dikt av Athena Farrokhzad som minst sagt inspirerats av Allen Ginsberg möter kritik i sociala medier. Men poesi-kritiken kan vara förtäckt rasism, varnar Expressens Jens Liljestrand. ”Att rasister och troll sällan besitter litterär expertis är ingen nyhet”, skriver han.

En dikt av poeten Athena Farrokhzad, publicerad i Aftonbladet, har flera likheter med en dikt skriven av Allen Ginsberg. Detta uppmärksammades av högerdebattören Erik van der Heeg i en Facebookstatus.

”Kulturvänstern lider av en märkvärdig brist på genuin intellektuell skaparkraft”, skriver van der Heeg.

Liljestrand till attack mot Svenska Dagbladet

Sedan uppmärksammade Svenska Dagbladet dikten på kultursidorna där tidningen undersöker om det är fråga om ”plagiat eller parafras”. Detta får Jens Liljestrand på Expressens kultursidor att gå i taket.

”Under van der Heegs inlägg vimlar det av mer eller mindre öppen rasism, flera tycks tro att Farrokhzad har gjort något olagligt, att hon har ’plagierat’ och borde anmälas”, skriver Liljestrand.

Men några exempel på ”mer eller mindre öppen rasism” ger inte Liljestrand. När Nyheter Idag läser igenom kommentarerna hos van der Heeg finner vi i första hand diskussioner om Farrokhzads litterära kvalitéer samt bakgrunden till att dikten från början skrevs. Även diskussioner om det rör sig som plagiat, parafras eller något annat förekommer i kommentarsfältet.

Ej heller kan Nyheter Idag finna ett hållbart argument varför Farrokhzads dikt skulle vara plagiat.

”Det här är så klart inget att bry sig om. Att rasister och troll sällan besitter litterär expertis är ingen nyhet, inte heller att sociala medier kokar av mobbare och kretiner”, fortsätter Liljestrand som sedan går till attack mot Svenska Dagbladet.

Han menar att SvD, genom att undersöka frågeställningen om dikten är plagiat eller parafras, ”ger legitimitet och utrymme åt avgrundshögerns slasktrattar”.

Kulturbråket fortsätter i sociala medier

Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali är förstås inte sen att ge sig in i den allt mer infekterade debatten. Han poängterar att Liljestrand aldrig förklarar var rasismen egentligen förekommer.

”Är alla negativa omdömen mot Farrokhzad rasism på grund av hennes bakgrund?” frågar Bali.

Athena Farrokhzad är själv inte sämre än att hon anklagar Svenska Dagbladet för att publicera ”fascistisk propaganda”. Det och mycket mer skriver hon i en Facebookstatus som du kan läsa nedan.

Nyheter Idag söker Jens Liljestrand för en kommentar angående påståendet om rasism i Erik van der Heegs kommentarsfält på Facebook.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag