Nu anklagas antirasister för rasism – ”Rasism är rasism, oavsett avsändarens pigmenthalt”

Kulturskribenterna bakom "Rummet" möter kritik från Qaisar Mahmood. Foto: faksimil rummets.se samt Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Torsdag 15 okt 2015 2015-10-15
E-post 187

STOCKHOLM Efter att fyra kulturskribenter från antirasistiska ”Rummet” gett ut en satirtidskrift har de själva anklagats för att sprida rasism. ”Rasism är rasism, oavsett avsändarens pigmenthalt eller om man är ’fyra hippa tjejer med sneakers’, som det heter i förlaget Galagos marknadsföring av boken”, skriver Qaisar Mahmood i en debattartikel hos Svenska Dagbladet.

En kritikstorm rasar mot fyra kulturskribenter från den antirasistiska sajten ”Rummet”, efter att de låtit skapa en tidskrift som gör satir på författaren Qaisar Mahmood, som även arbetar som kulturarvschef vid Riksantikvarieämbetet. I tidskriften står att läsa att den invandrare som anpassar sig tillräckligt efter svenskar kommer att ta sig långt i Norden och de adresserar Mahmood.

”Grattis: du är som Qaisar Mahmood! Det kommer att ta dig långt här i Norden. Du älskar Sverige och svenskarna så hårt att du borde köpa ett par knäskydd så du inte får ont i knäna när du suger av dessa härliga Vasaättlingar!”, står att läsa i tidskriften.

Mahmood: ”Rasism är rasism”

Men trots att de fyra kulturskribenterna menar att det hela handlar om satir är inte Mahmood road av tilltaget. I en debattartikel publicerad hos Svenska Dagbladet får ”Rummet” svidande kritik för sin tidskrift.

”Rasism är rasism, oavsett avsändarens pigmenthalt eller om man är ”fyra hippa tjejer med sneakers”, som det heter i förlaget Galagos marknadsföring av boken. I Sverige verkar det finnas en utbredd föreställning om att alla medel är tillåtna om man slår underifrån”, skriver Mahmood i debattartikeln hos Svenska Dagbladet.

Men kritiken stannar inte där. I boken finns även ett bildmontage på Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi iförd en nazistuniform. I samband med bilden raljerar kulturskribenterna över hur de tolkar Arpis utseende, något som har fått kraftiga reaktioner i sociala medier. Men Arpi tar det hela med ro, trots påhoppen.

– De driver med att jag stått bakom publiceringarna av Charlie Hebdos teckningar. De drar det kanske absurt långt, men det vore olyckligt om diskussionen fastnade i att handla om förbud här. Diskussionen bör handla om innehållet, inte om det är olagligt, säger Ivar Arpi till SVT Nyheter.

De rasistanklagade skribenterna bakom ”Rummet” har bakgrund i kontroversiella sajter som Politism, Nöjesguiden, den feministiska tidskriften Bang samt även Sveriges Radio.

Nu har det även skapats en satir på satiren som sprids på Twitter. ”Klippdockan Ivar – när du har slut på sakliga argument”, står att läsa i den dubbelsatiriska tweeten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag