Nu arrangerar 18-åriga Klara demonstration efter mordet på 12-åriga flickan

Foto: Nyheter Idag samt privat
  • Fredag 7 aug 2020 2020-08-07
E-post 10044

Nu hoppas 18-åriga Klara Rakic att det engagemang som tidigare visats för George Floyd i USA även kan visas för den mördade 12-åriga flickan i Norsborg. Lördagen den 15:e augusti klockan 13 tänker hon arrangera en demonstration på Sergels torg. – Regeringen är passiva och verkar prioritera sin sommarsemester framför mord på oskyldiga 12-åringar, säger Rakic till Nyheter Idag.

Skottlossningen i Norsborg där en 12-årig flicka blev ihjälskjuten har väckt starka reaktioner i hela Sverige. Nu planeras en demonstration med namnet ”Stoppa gatuvåldet” och bakom evenemanget står 18-åriga Klara Rakic, studerande och engagerad i Konservativa förbundet. Rakic är djupt kritisk mot dels de kriminella gängen men även mot hur hon upplever att regeringen hanterar problemet.

På fredagseftermiddagen hade inte mindre än 1700 personer visat intresse för demonstrationen. Nyheter Idag har talat med Rakic som menar att det vilar ett stort ansvar hos styrande politiker.

– Det var ett hemskt dåd som visar vart Sverige är påväg. Vi är många som är trötta på denna utveckling. Regeringen är passiva och verkar prioritera sin sommarsemester framför mord på oskyldiga 12-åringar. Jag vill visa på den stora kritiken som finns över hela Sverige mot regeringen genom att skapa en demonstration där alla får komma till tals, säger hon.

”Trött på romantisering av ghettokultur”

Hon påtalar att 42 personer sköts till döds och att det var totalt 334 skjutningar förra året. Samtidigt menar hon att den rödgröna regeringen varit passiva inför den utvecklingen.

– Jag hoppas verkligen den rödgröna regeringen kan få en glimt av vad jag ser varje dag. Jag bor i Botkyrka och Väsby och jag bevittnar förortsproblematiken varje dag och även jag har utsatts för brott. Jag är trött på den ständiga romantiseringen av ghettokultur och att regeringen är helt handlingsförlamade gällande våra förorter.

Att arrangera offentliga demonstrationer är inte helt okontroversiellt. Formellt råder fortfarande regeln om att inte mer än 50 personer får samlas under ett evenemang, men regeln sattes på undantag nyligen när en demonstration anordnades till minne av George Floyd som dog i samband med ett polisingripande i USA. Då fylldes Sergels torg av upprörda människor som ville visa sitt missnöje.

Men om det blir en lika stor uppslutning vågar inte Rakic spekulera i. Det planeras fortfarande runt praktiska detaljer, förklarar hon.

– Det är viktigt att coronarestriktionerna följs och att det inte ballar ur som i BLM protesterna, jag förväntar mig att de som kommer på denna demonstration tar sitt ansvar.

Det är ännu inte bestämt vilka som kommer håla tal på demonstrationen, men enligt Rakic har ”flera högprofilerade personer” visat intresse. Ny information om evenemanget kommer utannonseras när schemat är spikat.

Demonstration "Stoppa gatuvåldet"

När: Lördag den 15:e augusti klockan 13.00
Var: Sergels torg, Stockholm

För mer information, anmäl dig på Facebook genom att klicka här!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag