Nu åtalas Expressen för grovt förtal mot 69-årige Jim Olsson

Jim Olsson ber Expressenjournalisten Jimmy Fredriksson "dra åt helvete" under ett oannonserat hembesök. Infällt i bild; del av stämningsansökan. Foto: Expressen/Youtube
  • Lördag 17 okt 2015 2015-10-17
E-post

STOCKHOLM Advokatbyrån Defens lämnade igår in en stämningsansökan mot tidningen Expressen och dess ansvarige utgivare Thomas Mattsson gällande grovt förtal sedan kvällstidningen för snart två år sedan pekat ut idag 69-årige Jim Olsson som ”näthatare”. – Från tidningarnas håll handlar det här om att skapa moralpanik och sälja lösnummer på bekostnad av människors integritet, säger Olssons juridiska ombud Karl Emil Ekdahl.

Vid Expressens uthängningskampanj av ”näthatare” fokuserade tidningen på Olsson där han anklagades för att ha skrivit ett flertal kommentarer i inte minst nyhetsbloggen Avpixlats kommentarsfält. De flesta av kommentarerna skrevs i samband med kravallerna i Stockholmsförorten Husby under våren 2013.

Men kvällstidningen och dess samarbetspartner Researchgruppen, ett nätverk bestående av bland annat våldsbrottsdömda vänsteraktivister, hade tagit fel på person och blandat ihop Olsson med någon annan. Det var inte Olsson som hade skrivit flera av de kommentarer han anklagades för att ha skrivit.

De citat som Olsson felaktigt tillskrevs spreds efter Expressens skriverier vidare till andra tidningar. Bland annat tidningen Medievärlden publicerade citaten i en egen artikel.

Under gårdagen lämnade de båda biträdande juristerna Karl Emil Ekdahl och Kamo Moghadas in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt där de vill få Expressen och dess ansvarige utgivare Thomas Mattsson åtalade för grovt förtal. Grovt förtal är ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

– Det kan inte på något sätt ligga i samhällets intresse att ett av Sveriges största mediebolag falskeligen tillvitar en medborgare hatiska kommenterar för att måla upp honom som näthatare, säger Kamo Moghadas i ett pressmeddelande.

– Från tidningarnas håll handlar det här om att skapa moralpanik och sälja lösnummer på bekostnad av människors integritet, tillägger Karl Emil Ekdahl, även han ombud för Jim Olsson.

När Nyheter Idag under lördagen pratar med Moghadas säger han att det troligen blir en politiskt tillsatt tryckfrihetsjury som tar ställning till om åtal ska väckas eller ej.

– Det är så det funkar vanligtvis, säger han men vill i övrigt inte kommentera fallet eller om han tror att stämningsansökan kommer leda fram till åtal.

Det svenska systemet med tryckfrihetsjury har tidigare fått kritik och även fällts av Europadomstolen då det i ett fall inte ansågs rättssäkert med politiskt tillsatta jurymedlemmar.

Åtalet mot Expressen har möjliggjorts sedan nättidningen Fria Tider samlat in över en halv miljon kronor från allmänheten för att täcka Jim Olssons rättegångskostnader.

I sin stämningansökan ifrågasätter Moghadas och Ekdahl i första hand Expressens bevekelsegrunder för att hänga ut personer i sina tidningar.  De konstaterar att Olsson är en privatperson, inte en offentlig person, och att det därför saknas skäl att hänga ut honom, oavsett vad han skriver på internet.

”Tidningarna försöker kringgå det faktum att de hänger ut vanligt folk genom att benämna dem debattörer, opinionsbildare eller dylikt men i själva verket är att kommentera på Internet en vanlig företeelse mer besläktad med samtal och diskussion än offentlig debatt”, skriver de.

I andra hand slår de båda juridiska ombuden fast att flera av de kommentarer Jim Olsson tillskrivs, och som anses vara de grövsta, överhuvudtaget inte författats av honom. Istället blandade Expressen ihop Olsson med någon annan person.

För det tredje anför juristerna att Expressen inte gjort tillräckligt för att införa rättelser och ta bort de felaktiga uppgifterna från internet. Så sent som i tisdags fanns flera av de felaktiga påståendena om Jim Olsson kvar på expressen.se.

De två textstycken som Expressen publicerade, och som Kamo Moghadas och Karl Emil Ekdahl i synnerhet menar är grovt förtal, har följande lydelse:

Docent Jim Olsson menar att ”inbördeskriget redan har startat”. Han skriver ”Den totalt ansvarslösa massinvandringen måste kompletteras med återinförande av värnplikten. Endast militära insatser kan stoppa dessa vandaler som hänsynslöst utnyttjar en lamslagen befolkning, som inte kan försvara sig.”

samt

Jim Olsson, 67, är docent i fysikalisk kemi och grundare av forskningsföretaget Arealia där han fortfarande sitter i styrelsen. Han kallar sig ”teoderic” på sajterna där han bland annat skriver att ”inbördeskriget redan har startat”: ”Den totalt ansvarslösa massinvandringen måste kompletteras med återinförande av värnplikten. Endast militära insatser kan stoppa dessa vandaler som hänsynslöst utnyttjar en lamslagen befolkning, som inte kan försvara sig.”

Expressens påståenden är alltså felaktiga. Det är inte Jim Olsson som skrivit de textstycken som citeras, något Expressen senare tvingats erkänna utan att bry sig om att rätta alla de felaktiga artiklarna.

Foto: Faksimil från stämningansökan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag