Nu åtalas Victoria Kawesa för brott mot upphovsrättslagen

Foto: Wikimedia commons
  • Tisdag 26 sep 2017 2017-09-26
E-post 1578

STOCKHOLM Feministiskt initiativs före detta partiledare Victoria Kawesa åtalas för brott mot upphovsrättslagen. Om hon fälls för brottet väntar böter och skadestånd. – Jag bedömer att vi ligger i den lägre delen av straffskalan, säger kammaråklagare Anna Ginner till Nyheter Idag.

Kammaråklagare Anna Ginner meddelar under tisdagen på åklagarmyndighetens hemsida att Victoria Kawesa, fram till nyligen partiledare i Feministiskt initiativ, åtalas för brott mot upphovsrättslagen. Enligt åklagaren har Kawesa använt material ur en magisteruppsats i en föreläsning på Linköpings universitet i november 2016.

”Brotten har enligt åtalet bestått i exemplarframställning i en powerpointpresentation och offentligt framförande av delar av uppsatsen. Användandet har skett olovligen och utan att författaren till uppsatsen angetts som upphovsman”, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Samtidigt meddelar åklagaren att hon kommer att föra talan om skadestånd. Straffet för brott mot upphovsrättslagen är böter eller fängelse i högst två år.

– Jag bedömer att vi ligger i den lägre delen av straffskalan. Straffskalan går från böter till fängelse i två år och jag menar att om hon skulle fällas för det här ligger straffvärdet på dagsböter, säger Ginner till Nyheter Idag.

Vad krävs för att det ska nå högre upp i straffskalan?

– Det är ganska svårt att svara på specifikt, men högre upp i straffskalan hittar vi ärenden med stor spridning. Till exempel när man har drivit en stor spridningssajt som swefilmer och tjänat massa miljoner, då har man kommit upp närmare max menar jag, men det är svårt att säga. Nyheter Idag söker Victoria Kawesa för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag