Nu avgår Anna Hagwall (SD) från förtroendeuppdragen

Nu lämnar Hagwall en rad politiska uppdrag i SD. Foto: riksdagen.se
  • Lördag 8 okt 2016 2016-10-08
E-post 88

STOCKHOLM På lördagen meddelar Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande att riksdagsledamoten Anna Hagwall avgår från sina uppdrag i skatte- och näringsutskottet. – Huruvida Hagwall stannar kvar på sitt riksdagsmandat hela mandatperioden ut är ytterst ett beslut som vilar hos henne och inte hos partiet, säger Mattias Karlsson (SD) i ett uttalande.

Efter att Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall lämnat in en motion om att begränsa ägandet i medier fick hon frågor från Aftonbladet. Hon förklarade att hon vill begränsa Bonniers makt över medier och sedan utvecklade hon sitt resonemang.

– Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media, sade förklarade Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall för tidningen.

Idén om att ingen etnisk grupp ska tillåtas äga mer än en viss del, tillsammans med det uttalade syftet att begränsa Bonniers makt över medier, tangerar antisemitiska idéer om judars makt över media. Utspelet från  Hagwall kom också att möta mycket hård kritik från flera håll, även från Nyheter Idag.

Avgår från politiska uppdrag

På lördagen står det klart att Hagwall nu lämnar de politiska uppdrag hon har som riksdagsledamot för SD. I ett pressmeddelande står att hon avgår från sina poster som ordinarie ledamot av skatteutskottet och ersättare i näringsutskottet. Hon avgår också som intern gruppledare för Sverigedemokraternas skattepolitiska grupp. Vidare kommer hon inte att ställa upp till omval i framtiden, enligt pressmeddelandet.

Hur det blir med hennes fortsatta roll som riksdagsledamot återstår att se. Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson poängterar i pressmeddelandet att det är upp till Hagwall själv om hon vill lämna sin roll som riksdagsledamot.

– Huruvida Hagwall stannar kvar på sitt riksdagsmandat hela mandatperioden ut är ytterst ett beslut som vilar hos henne och inte hos partiet, då riksdagens mandat är personliga och inte tillhör partierna.

Samtidigt säger Karlsson i pressmeddelandet att Hagwall dementerar bestämt de anklagelser om antisemitism som riktats mot henne de senaste dagarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag