Nu behöver även Arbetsförmedlingen mer pengar för nyanlända

  • Söndag 17 aug 2014 2014-08-17
E-post 0

SVERIGE Nyligen rapporterade flera medier att Migrationsverket behöver ytterligare 48 miljarder utöver den budget de redan har. Idag kan SVT rapportera att även Arbetsförmedlingen också behöver mer pengar, för att kunna ge stöd åt nyanlända. – I vårt uppdrag ingår tidiga och individuellt anpassade insatser, förklarar Mathias Wahlsten till SVT.

Invandring- och flyktingfrågan har blivit ett hett ämne i valrörelsen. Nyheter Idag har tidigare berättat om att Fredrik Reinfeldt flaggat för att reformutrymmet är litet på grund av kostnader för människor som söker asyl i Sverige.

Migrationsverket behöver ytterligare 48 miljarder, utöver den budget de redan har, för att kunna uppfylla sina åtaganden. Idag kan SVT berätta att även arbetsförmedlingen behöver mer resurser.

– Men med de här förändrade förutsättningarna ser vi att det blir svårt att ge det stöd som de nyanlända behöver, säger Mathias Wahlsten till SVT.

Framgår i en rapport till regeringen

Beskedet om att arbetsförmedlingen behöver mer pengar presenterades i en rapport till regeringen. Bakgrunden anges i att Arbetsförmedlingen har i uppdrag att upprätta etableringsplaner, och det är dessa etableringsplaner som kommer öka i antalet. Antalet deltagare beräknas öka med 16000 till totalt 44.300.

– 27 procent av deltagarna har kommit i arbete eller studier efter två år, förklarar Wahlsten till SVT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag