Nu censureras Pippi Långstrump från rasism

Pippi Långstrump. Foto: Faksimil / SVT
  • Måndag 29 sep 2014 2014-09-29
E-post 4165

SVERIGE Det populära barnprogrammet Pippi Långstrump ska ges ut i en nyutgåva på DVD och i samband med det censurerar SVT delar som anses rasistiska. – Vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef på SVT.

Kultur riktad till barn har skapat het debatt tidigare i Sverige. Ett exempel är boken ”Lilla Hjärtat” av Stina Wirsen som anklagades för att göra en stereotyp bild av svarta människor. Nu tar SVT initiativ till att redigera bort delar ur Pippi Långstrump för att inte kränka eller såra den som tittar, rapporterar SVT.

– Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT.

Några av förändringarna är att scenen där Pippi kallar sin far för ”negerkung” nu ändras till det mer neutrala ”kung”. En annan scen där Pippi låtsas vara en kines genom att dra åt ögonen så de blir smala, klipps om.

I tidigare liknande fall har många röster höjts mot att man censurerar sådant som når verkshöjd. Men Paulette Rosas Hott skrattar åt dem som tycker man ska bevara saker i sitt ursprung.

– Haha, jag tror att de får leva med att saker förändras, säger hon till SVT som svar på frågan vad de som saknar den gamla versionen ska göra.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag