Nu crowdfundar Tino Sanandaji ny bok – Den här gången om bostadsbubblan

Sanandajis nästa bok kommer handla om bostadsbubblan.
  • Söndag 29 okt 2017 2017-10-29
E-post 1668

SVERIGE Kommer priserna på bostäder i Sverige att krascha? Klarar svensk ekonomi en fortsatt prisökning på bostäder? De frågorna tänker nationalekonomen Tino Sanandaji ta sig an i en ny bok som han nu crowdfundar.

Prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden har varit i stadig uppgång under lång tid. På Södermalm i centrala Stockholm har priserna varit, och till stor del fortfarande är, på så höga nivåer som 90 000 kronor per kvadratmeter.

Det betyder att en normal lägenhet för en mindre familj om 100 kvadratmeter går loss på nio miljoner kronor. Med sådana priser tvingas människor skuldsätta sig som aldrig förr, för att ha någonstans att bo.

Med boken ”Tio tusen miljarder – lånekalas i folkhemmet” tänker nationalekonomen Tino Sanandaji gå på djupet i vad som egentligen händer på bostadsmarknaden och framför allt med svenskarnas skuldsättning. Som titeln på boken skvallrar om poängterar Sanandaji att den privata sektorns skulder överstiger tio tusen miljarder kronor.

Det är en fördubbling av skulder på drygt tio år. Här ser Sanandaji en potentiell fara för svensk ekonomi om exempelvis räntan går upp och bostadspriserna faller.

– Jag tror att skuldsättningen, svag real tillväxt och bostadsbubblan är stora så kallade ”utmaningar” som riskerar att skada Sverige. Istället sopar många politiker dessa problem under mattan och hypar hur bra det går för att ge en positiv Sverigebild, vilket jag inte tror håller i längden.

Är du säker på att vi har en bostadsbubbla?

– Nej. Det är per definition en bedömning, det finns inget sätt att bevisa det innan man vet framtiden. En del nationalekonomer anser att bubblor överhuvudtaget inte existerar och att höga tillgångspriser bara reflekterar förväntningar och att marknadspriset är ”rätt” givet den information som finns i stunden. Det tror dock inte jag.

– Andra forskare menar att bubblor kan uppstå på grund av exempelvis spekulation eller att bankerna trycker för mycket pengar. Ekonomipristagare som Yales Robert Shiller och Chicagos Richard Thaler menar också att masspsykologi kan skapa bubblor.

Sanandaji sticker inte under stol med att han tillhör dom som tror att Sverige har en bostadsbubbla. Han menar att fundamenta på marknaden talar för att dagens prisnivåer i längden inte är hållbara.

– Vi som säger att Sverige har en bostadsbubbla kan ha fel, alla måste göra sin egen bedömning. Mitt argument baseras i varje fall på att priser avviker starkt från historiska mönster och att skulder och bostadspriser år efter år inte kan växa mer än hushållens inkomster.

Tidigare i år gav Sanandaji ut boken ”Massutmaning” som behandlar integrationsfrågor. På samma sätt som med ”Massutmaning” tänker Sanandaji crowdfunda den nya boken om bostadsbubblan. Han har också för avsikt, att precis som förra gången, erbjuda en faktaspäckad bok med statistik.

FAKTA Tio tusen miljarder – lånekalas i folkhemmet

Sanandaji uppskattar att boken kommer bli på ungefär 200 sidor. Boken kommer ges ut i april 2018.

Vill du också bidra till Tino Sanandajis nya crowdfunding? Den som hjälper till att finansiera boken kan få ett eget signerat exemplar!

Klicka här för att komma till crowdfundingen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag