Nu erbjuds Sveriges första HBTQ-certifierade begravningar

Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 10 feb 2017 2017-02-10
E-post 9

GÖTEBORG Begravningar som är HBTQ-certifierade erbjuds nu av Gillis Edmans begravningsbyrå i Göteborg. Certifieringen har byrån fått efter att personalen har utbildats i HBTQ-frågor, varför begravningar nu kan kan anpassas efter religion eller sexualitet. Det rapporterar Sveriges Radio.

Är du orolig över att bli begravd enligt patriarkala borgerliga normer? Då kan Gillis Edmans begravningsbyrå i Göteborg vara något för dig. Som första begravningsbyrå i Sverige har de låtit utbilda sin personal, varför verksamheten nu är HBTG-certifierad. Det rapporterar Sveriges Radio som talat med AnnaCarin Timgren som är VD på företaget.

– Utbildningen går ut på att lära sig normer, likabehandling, terminologi och bemötande. Den grundar sig på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter; att alla är födda fria och ska bedömas lika, säger hon.

Hon poängterar även att verksamheten anpassas efter tidsandan.

– Det har vi jobbat med i alla år men branschen ändras och samhället ändras och det finns mycket att lära sig. Vi möter människor som inte får det bemötande dom ska ha.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag