Nu får Försvarsmakten delta i nationaldagsfirandet

Hemvärnets musikkår kan nu få delta under nationaldagsfirandet i Umeå. Foto: Faksimil Youtube
  • Tisdag 14 apr 2015 2015-04-14
E-post

UMEÅ Beskedet att Försvarsmakten inte skulle få delta i Umeås nationaldagsfirande möttes av hård nationell kritik. Nu pudlar de ansvariga och menar i stället att beslutet var felaktigt.

Efter hård kritik har Umeå kommun beslutat att trots allt låta Försvarsmakten delta under det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Gammliaområdet i Umeå tätort.

Beslutet att stänga ute Försvarsmakten från Umeås nationaldagsfirande togs med hänvisning till att nyanlända svenskar med erfarenhet från krigsdrabbade miljöer skulle kunna uppleva en militär närvaro som otäck.

– Vi har besökare från alla kulturer som finns i Umeå, och tyvärr så finns det bland dessa personer som är traumatiserade och kommer från oroliga områden. Försvarsmakten i Sverige står ju för fred och mer positiva saker men vi tycker ändå inte att de som kommer hit ska mötas av militärfordon på området, sade Lillemor Elfgren, programansvarig för nationaldagsfirandet, till Dagens Nyheter i slutet av förra veckan.

”Det var felaktigt beslutat”

Efter arrangörens nekande har en het diskussion blossat upp på sociala medier. Sven-Olov Edvinsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen menar nu dock att beslutsfattarna står eniga i att militären istället är välkommen. Vidare menar Edvinsson att beslutet att porta var felaktigt.

– Alla ordföranden är eniga om att Försvarsmakten ska få delta och det har aldrig varit en fråga om att utesluta dem. Det är ytterst olyckligt att arrangörerna nekade dem, det var felaktigt. Argumenten som framförts, att det inte skulle passa sig stämmer inte. Jag tror inte för ett ögonblick på att det skulle störa någon, säger han till SVT.

Den 20:e april kommer ett ordförandemöte att äga rum där man kommer att bjuda in Försvarsmakten att delta.

– Vi kommer under nästa möte att officiellt bjuda in Försvarsmakten till nationaldagsfirandet, enda anledningen till att vi skulle behöva säga nej är om det skulle bli fråga om tidsbrist, förklarar Sven-Olov.

I Umeå kommun har Försvarsmakten tre förband förlagda. Totalförsvarets skyddscentrum och utbildningsgruppen Västerbottengruppen har sina respektive staber förlagda i kommunen. Även en del av Försvarsmaktens logistikförband är verksamma i Umeå.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag