Nu hotas ekonomin för tidskriften Expo – På grund av SD

Jimmie Åkessons parti röstade för en budget som nu riskerar slå mot tidsskriften Expo. Bilden är ett montage. Foto: Chang Frick / Faksimil Facebook
  • Onsdag 17 Dec 2014 2014-12-17
E-post 2023

SVERIGE Att Sverigedemokraterna valde att rösta på Alliansens budget kan nu få konsekvenser för tidskriften Expo, då stödet till kulturtidskrifter kan minskas med 75 procent. – Rädda det öppna samtalet, uppmanar nu Expos chefredaktör Daniel Poohl på Facebook.

Att Sverigedemokraterna till slut valde att stödja Alliansens budget får konsekvenser. Nu kan Alliansens linje om att kraftigt reducera bidragen till kulturtidskrifter gå igenom, från nitton miljoner i stöd till bara fem miljoner nästa år enligt tidningen Sydsvenskan.

– Det är ett dråpslag. För många kulturtidskrifter är stödet grunden i ekonomin, säger Siri Reuterstrand, ordförande för Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter till Sydsvenskan.

Har tidigare uppmärksammats för stödet som kulturtidskrift

Tidningen Expo är en av de tidskrifter som erhåller stödet och de har tidigare uppmärksammats i svensk press angående detta. År 2013 satt Kerstin Brunnberg i Expos styrelse och hon antogs kunna vara jävig då hon även satt i kulturrådet, alltså samma råd som delade ut ett stöd om 400 000 kronor till Expo.

Nyheten började som ett avslöjande hos sajten Fria Tider och fick sedan spridning när Svenska Dagbladet skrev om samma sak. Det visade sig emellertid att Brunnberg inte själv deltog i beslutet att ge Expo det då aktuella stödet. Vidare väcktes även frågan om Expo var att betrakta som kulturtidskrift men de kunde behålla stödet och Expos chefredaktör Daniel Poohl bemötte kritiken.

– Osakliga hårdvinklade artiklar från hatsajter kan leta sig in i etablerad media. Och i rubrikerna talas det om ”kritik” mot Kerstin Brunnberg, men det nämns inte att kritiken kommer från grupper som av politiska skäl inte vill att Expo ska ha få några bidrag alls, skrev Poohl på Expo Idags blogg.

Uppmaningen: ”Rädda Expo” 

Efter att Alliansens budget gick igenom med stöd av SD är åter stödet till kulturtidskrifter i hetluften. En av de som vädjar om hjälp är Expos chefredaktör Daniel Poohl som uppmanar till att skriva under en namninsamling för att säkra stödet till kulturtidsskrifter.

– Rädda det öppna samtalet. Rädda de fria rösterna. Rädda Expo och alla andra kulturtidskrifter som nu hotas av Alliansens försök att slakta hela kulturtidskriftssverige, skriver Poohl i en status på Facebook.

Om du vill hjälpa tidskriften Expo och andra kulturtidskrifter kan du skriva under namninsamlingen här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag