Nu inför EU registrering av alla våra flygresor

Foto: Wikimedia
  • Fredag 8 apr 2016 2016-04-08
E-post 59

EUROPA Nu inför EU registrering av alla våra flygresor. Systemet har redan godkänts av ministerrådet och kommer upp till votering i Europaparlamentet nästa vecka. I den nya registreringen av flygresor ingår personuppgifter som namn, datum, resplan, kontaktuppgifter och betalningssätt.

Efter åratal av politisk strid tyder allt på att EU nästa torsdag fattar det slutliga beslutet om att registrera alla våra flygresor. Då kommer Europaparlamentet att rösta om Passenger Name Record (PNR).

PNR innebär att data kommer att lagras om till exempel namn, datum, resplan, kontaktuppgifter, bagage och betalningssätt. På så sätt kommer myndigheterna att kunna kartlägga alla våra flygresor. Systemet var från början tänkt att bara gälla för flighter som kommer från länder utanför EU. Men det mesta tyder på att det nu kommer att omfatta alla flygresor, även inom EU.

Registret kommer att kunna användas av till exempel polisen och tullen. Samtidigt är det oklart vilken tillgång andra myndigheter, som Skatteverket och Försäkringskassan kommer att få till PNR-registret. Den frågan är fortfarande under utredning.

PNR har länge varit en politisk stridsfråga i EU, där Europaparlamentet har kämpat emot på grund av oro över hur informationen kan komma att hanteras i medlemsstaterna och på grund av en allmän ovilja mot mer övervakning. Efter den senaste tidens terrorattentat ser det dock ut som om parlamentet kommer att vika sig i frågan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag