Nu kan mediestödet villkoras: ”Ansvarstagande nyhetsförmedling”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 18 feb 2021 2021-02-18
E-post 138

SVERIGE Under hösten har bidragsmiljoner strösslats över mediekanalerna Samhällsnytt, Swebbtv och Exakt24 via mediestödet. Nu kan det vara på väg att försvinna. Ansvariga myndigheten MPRT föreslår en ny gummiparagraf som ger rätten att att stoppa mediestödet till redaktioner som sprider ”felaktig information”.

I december kom beskedet att Samhällsnytt, Swebbtv och Exakt24 fått mediestöd – totalt nästan 2,5 miljoner kronor, något Fria Tider var först att rapportera om.

Ett hundratal olika medier delar på över en miljard kronor av skattebetalarnas pengar. Bland annat olika Bonniertidningar, Aftonbladet (drygt 11 miljoner kronor), arabiskspråkiga Al-Kompis, Johan Ehrenbergs ETC-koncern (över 30 miljoner kronor, fördelat på drifts- och redaktionsstöd).

Främsta bidragstagaren är Svenska Dagbladet (närmare 55 miljoner kronor).

Nyheter Idag har inte sökt något mediestöd.

Nu har Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, skickat ut ett förslag på att skärpa villkoren för vilka som ska få mediestöd. Det föreslås att ett krav på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” införs, något Rebecca Weidmo Uvell var först att rapportera om.

”Med redaktionellt innehåll av hög kvalitet avses att mediet regelmässigt präglas av ansvarstagande nyhetsförmedling. Med ansvarstagande nyhetsförmedling avses bland annat att nyhetsmediet inte bidrar till att sprida felaktig eller manipulerad information, inte uppmanar till brott och avstår från publiceringar som vilseleder kring etablerad vetenskap och kunskap”, skriver MPRT och fortsätter:

”Med ansvarstagande nyhetsförmedling avses bland annat att nyhetsmediet inte bidrar till att sprida felaktig eller manipulerad information, inte uppmanar till brott och avstår från publiceringar som vilseleder kring etablerad vetenskap och kunskap.”

SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen kommenterar luttrat förslaget på Twitter och lyfter frågan om mediestödet ska vara kvar.

”Känns kanske bättre att slopa allt än att staten ska börja bestämma vad som är rätt och fel”, skriver han.

Förslaget om ”ansvarstagande nyhetsförmedling” kan spåras tillbaka till ett förslag från regeringens utredare Anette Novak som 2016-2017 ville införa krav på ”demokratisk värdegrund” och ”principen om alla människors lika värde” för att få del av mediestödet (som då hette presstöd). Novaks förslag sågades av de flesta remissinstanser förutom LO, Södertörn och några till.

Bland annat skrev Gota media kritiskt att det hela blev en ”värderingsmässig skönhetsbedömning”.

”Avvägningen mot pressfriheten bör överväga till pressfrihetens fördel”, konstaterade Gota Media i sitt remissvar.

Bli prenumerant

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag