Nu minskar flyktingtrycket – På grund av vädret

Migrationsverket tar emot flyktingar på Stockholms centralstation. Foto: Privat
  • Måndag 30 Nov 2015 2015-11-30
E-post 318

SVERIGE På måndagen meddelar Migrationsverket att antalet flyktingar till Sverige har minskat till cirka 6100 senaste veckan. Det är nästan en halvering jämfört med rekordveckan om över 10 500 asylsökare. Men mottagandesystemen är fortsatt hårt ansträngda.

Det har varit en rekordhöst i för Migrationsverket i antalet asylsökare som kommer till Sverige. Samtidigt har larmrapporterna avlöst varandra om att myndigheten har svårt att hantera mängden människor som kommer och tidigare har Nyheter Idag rapporterat om att Migrationsverket inte kunnat garantera tak över huvudet för alla som kommer.

På måndagen visar nya siffror att takten på asylsökare mattas av till ungefär 6 100 asylsökare för den senaste veckan. Även om siffran i sig är på en exceptionellt hög nivå är det fortfarande en rejäl minskning mot rekordveckan som låg på över 10 500 asylsökare. En förklaring till minskningen uppges bero på sämre väder på medelhavet, men även gränskontroller på Balkan spelar in, berättar Migrationsverket i ett pressmeddelande.

– Vi bedömer det som sannolikt att antalet kommer att fortsätta sjunka den närmaste tiden, jämfört med höstens höga siffror, säger Anders Westerlund, omvärldsanalytiker på Migrationsverket, samtidigt som han betonar att osäkerheten är stor

Den senaste tiden har regeringen aviserat planer på att skärpa upp migrationspolitiken. Med den nya linjen kommer det vara svårare att söka asyl i Sverige och regeringen har varit tydliga med ambitionen att minska trycket med asylsökare. En åtgärd som redan satts in är gränskontroller, men vilken effekten av dessa är vet inte Migrationsverket ännu.

– Det är svårt att bedöma vilken eventuell effekt gränskontrollerna haft på antalet asylsökande. De har däremot sannolikt haft påverkan på Sverige som transitland, eftersom det nu blivit svårare att passera Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag