Nu ökar Kustbevakningen patrulleringen i södra Sverige ifall migranter kommer med småbåtar

Foto: Kustbevakningen
  • Onsdag 9 dec 2015 2015-12-09
E-post 402

SVERIGE Polisen har begärt att Kustbevakningen ska öka patrulleringen till sjöss i södra Sverige med anledning av den stora strömmen migranter till Sverige. – Det skulle kunna uppstå det här fenomenet med båtar med migranter på väg mot Sverige, säger Mattias Lindholm, presskontakt hos Kustbevakningen.

I ett pressmeddelande berättar Kustbevakningen att de fått en begäran från Polisen att öka sin närvaro i södra Sverige. Bakgrunden beror på de nyligen införda gränskontrollerna, varför det anses finnas ett behov av ökad uppmärksamhet till sjöss. Det är främst området i Öresund som Kustbevakningen kommer skärpa bevakningen av.

– Var har fartyg utmed kusten varje dag året runt, även flyg har vi varje dag året runt. Då gör vi så att vi har ett ökat fokus vid sydkusten, det vill säga Skåne, med anledning av att det skulle kunna uppstå det här fenomenet med båtar med migranter på väg mot Sverige, säger Mattias Lindholm, presskontakt hos Kustbevakningen, till Nyheter Idag.

Patrullering i förebyggande syfte

Än finns inga indikationer på att migranter kommer att försöka ta sig till Sverige i småbåtar, utan den ökande patrulleringen sker i förebyggande syfte. Samtidigt är kustbevakningen närvarande i medelhavet för att bistå myndigheter i Grekland med att vara behjälpliga när migranter åker till ön Lesbos i mindre båtar.

Lindholm menar att det inte är otänkbart att migranter som en gång valt att åka mellan länder i mindre båtar till sjöss kan välja att göra det en gång till, mellan exempelvis Danmark och Sverige.

– Vi ser inte det idag, vi har ingen information om det idag, men det är någonting vi måste vara beredda på och då har vi ökat vår uppmärksamhet och patrullerar mer i den delen av Sverige.

Kan omfördela resurser ifall migranter kommer i stor skala

Den ökade patrulleringen som Kustbevakningen sätter in kan också skalas upp genom omfördelning av resurser. Det berättar Ulf Nilsson, regionchef på Kustbevakningens region Sydväst, i pressmeddelandet.

– Kustbevakningen har också beredskap för att kunna omfördela resurser i form av fartyg och personal till sydkusten om situationen skulle uppstå att båtar med migranter kommer i stor skala. Vi ser inga tecken på det idag, men det är ett scenario vi måste vara beredda på, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag