Nu ökar risken för virus i mobiltelefonen

Samsung Galaxy är en telefon som använder Android som operativsystem. Foto: Wikipedia
  • Måndag 19 jan 2015 2015-01-19
E-post

SVERIGE Enligt en undersökning var det en kraftig ökning av antalet mobila enheter som drabbas av skadlig kod, skriver ComputerSweden. År 2013 drabbades 4 procent av mobilanvändare och året därefter 7 procent, vilket är en ökning med 75 procent på ett år.

Antalet människor som drabbas av skadlig kod, eller i vanligt tal ”virus”, ökar för mobilanvändare. Enligt en undersökning från säkerhetsföretaget Lookout, som bygger på information från över 60 miljoner användare i världen, är trenden tydlig. År 2013 var 4 procent av användarna drabbade av någon form av skadlig kod, något som ökade med 75 procent till året därpå. Då uppskattades att totalt 7 procent av mobilanvändarna drabbats.

– Vi väntade oss en uppgång, men inte av den här karaktären, säger Aaron Cockerill, chef för företagsprodukter på Lookout, till IDG News.

I rapporten står att 4 miljoner Androidanvändare råkat ut för skadlig kod som kräver lösenord, rapporterar ComputerSweden. Om man drabbas av detta i sin mobila enhet kan man bli tvungen att behöva betala upp till 500 dollar, i svensk valuta drygt 4000 kronor, för att kunna få telefonen upplåst och fungerande igen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag