Nu ökar SD igen – Största parti med marginal i Sentio

Jimmie Åkesson (SD) har anledning att vara glad. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 19 sep 2016 2016-09-19
E-post 16775

STOCKHOLM Nu drar SD ifrån det andra största partiet S och gapet är hela tre procentenheter i septembermätningen från Nyheter Idag/Sentio. – Trots att andra partier försökt närma sig vår politik på senare tid ser väljarna att vi är originalet, att vi har mer ett erbjuda och att vi är mer trovärdiga i de frågor vi driver, säger Sverigedemokraternas riksdagsledamot Pavel Gamov till Nyheter Idag.

Med två år kvar till valet har Sverigedemokraterna i ännu en mätning befäst positionen som Sveriges största parti. I jämförelse med mätningen från augusti månad ökar även avståndet till tvåan Socialdemokraterna och är nu hela tre procentenheter. Det visar septembermätningen från Nyheter Idag/Sentio.

Nyheter Idag har talat med Uppsalapolitikern Pavel Gamov, riksdagsledamot för SD, och han menar att siffrorna är väntade.

– Det är förstås väldigt glädjande att vi är fortsatt största parti och att vi fortsätter att öka. Trots att andra partier försökt närma sig vår politik på senare tid ser väljarna att vi är originalet, att vi har mer ett erbjuda och att vi är mer trovärdiga i de frågor vi driver. SD ökar som mest i valrörelserna, så att vi nu går in i andra halvlek av mandatperioden med detta utgångsläge bådar gott för våra chanser att bli största parti med råge 2018.

Kräftgång för S och M

För det traditionellt största partiet Socialdemokraterna vill det inte riktigt lyfta. Istället backar partiet något, från 22,8 procent i augusti till 21, 5 procent i september. Ej heller ser det bättre ut för Moderaterna, även de backar något mindre från 21,6 procent till 21,0.

Om siffrorna håller i sig och blir valresultat skulle Kristdemokraterna åka ur riksdagen med endast 2,8 procent stöd, samma nivå som Feministiskt initiativ erhåller. Miljöpartiet kan däremot andas ut, de når 4,8 procent och är tillbaka ovanför riksdagsspärren jämfört med mätningen i augusti. För Vänsterpartiet är resultatet fortsatt starka siffror om än att de backar från augustimätningens exceptionellt höga nivå om 10,9 procent. För september når Vänsterpartiet 8,6 procent, vilket fortsatt betyder att de är fjärde största parti.

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 8 och 13 september. Totalt har 1020 personer intervjuats varav 770 uppgett partipreferenser.

Läs också: Unik Sentiomätning: Så skulle svenskarna rösta i det amerikanska valet

Hela mätningen för september månad — augustimätningen inom parentes

Moderaterna 21,0 (21,6)
“Liberalerna” 4,9 (4,2)
Centerpartiet 6,8 (6,2)
Kristdemokraterna 2,8 (3,5)

Socialdemokraterna 21,5 (22,8)
Vänsterpartiet 8,6 (10,9)
Miljöpartiet 4,8 (3,5)

Sverigedemokraterna 24,5 (23,5)

Fi 2,8 (2,6)
Piratpartiet 1,0 (0,9)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag