Nu öppnar Socialdemokraterna för ökad invandring

Morgan Johansson (S) på S-kongressen. Foto: Faksimil SVT Play
  • Söndag 9 apr 2017 2017-04-09
E-post 11932

GÖTEBORG Under pågående kongress tvingades Socialdemokraternas partiledning att revidera ett förslag om tuffare migrationspolitik. Detta efter krav om att permanenta uppehållstillstånd ska bli norm igen. Partiledningen lade då fram ett kompromissförslag som i sak gör det möjligt för fortsatt stor invandring till Sverige.

Statsminister Stefan Löfven (S) och partiledningen i Socialdemokraterna driver linjen att Sverige inte kan ha en invandringspolitik som skiljer sig allt för mycket från övriga EU-länder. Samtidigt har Socialdemokraterna, i regeringsställning, drivit igenom den tillfälliga asyllagen som skärper reglerna rejält.

Den lagen förslås gälla fram till 2019 och om inget annat beslutas kan invandringen återgå till tidigare nivåer. Från partiledningens sida har det argumenterats att Sverige inte kan återgå till den situation som var gällande under hösten 2015 samtidigt som stora delar av kongressen krävde mer generösa regler.

Nu backar partiledningen och föreslår en kompromiss som öppnar för en betydligt större invandring än idag. I det förslaget ska Socialdemokraterna sträva efter permanenta uppehållstillstånd istället för tillfälliga och familjeåterförening i Sverige. Vidare ska Sverige öka antalet kvotflyktingar, enligt kompromissförslaget. Och det yrkades bifall till det förslaget från en rad talare.

– Sverige kommer fortsätta vara ett föregångsland i migrationsfrågan, argumenterade Mathias Tegnér från talarstolen.

– Den solidarietet Sverige visade hösten 2015 är något att vara stolt över, förklarade Elin Ylvasdotter från S-studenter.

Hon argumenterade för fler lagliga vägar in till Sverige och Europa.

– Migrationsfrågorna är en av de största och mest komplexa. Sverige måste ta större ansvar.

Även SSU-ordföranden Philip Botström underströk att hans ungdomsförbund är kritiska till reglerna som gav en betydligt lägre invandring.

– Det här är en av vår generations största och svåraste utmaningar. När regeringen införde den tillfälliga flyktinglagen, efter det rekordstora flyktingmottagandet hösten 2015, var SSU kritiska mot tillfälliga uppehållstillstånd och försämrad familjeåterförening.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag