Nu övar Ryssland för storskaligt krig med 100 000 soldater

Faksimil ur en video RT.com publicerar från den ryska krigsövningen.
  • Tisdag 23 sep 2014 2014-09-23
E-post

VÄRLDEN Det ser ut som atombomber i en video som RT.com publicerar från den största ryska krigsövningen sedan Sovjetunionen föll. Med 1500 stridsvagnar, 120 flygplan och 70 fartyg övar Ryssland just nu för storskaligt krig under namnet ”Vostok-2014”.

Just nu pågår en storskalig krigsövning med över 100 000 soldater i östra Ryssland. Det är den största övningen sedan Sovjetunionen föll, rapporterar RT.

I princip hela den ryska Stillahavsflottan var ute på havet för att öva på olika uppgifter, från att skydda kusten från sjöburna attacker till skydd mot ubåtsattacker och anti-sabotage utbildning. Övningen innefattar även utplacering av minor och en landsättning på ön Vrangel i Arktis. Samtidigt tränar marin- och fallskärmsjägare på överlevnad i närheten av polcirkeln.

Upp till 30 länder uppges bevaka övningarna noga

Militära observatörer från upp till 30 länder uppges noga övervaka övningarna. Militära attachéer från Angola, Kina, Malaysia, Nordkorea, Peru, Venezuela, Zimbabwe och flera andra länder deltog i slutskedet av militärövningarna vid Skalisty Cape i Kamchatka, tillsammans med Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu. Försörjningsenheterna flyttar totalt 10.000 ton ammunition, bränsle, livsmedel och annat material över långa sträckor, ibland så långt som tusentals kilometer.

Ryssland satsar även på kärnvapen

Flera svenska medier har nyligen rapporterat att Ryssland även växlar upp tempot med att modernisera landets kärnvapen. Samtidigt publicerar RT.com en video där en detonation syns som påminner om den ”svamp” som kännetecknar ett kärnvapen, det är dock osannolikt att det verkligen skulle handla om en taktiskt kärnvapenspets i videon.

– Den tekniska basen för våra strategiska kärnvapen förändras fortare, och vi kommer i själva verket att förnya inte 70 procent, utan 100 procent, förklarade vice premiärminister Dmitrij Rogozin till tv-kanalen Rossija 24 enligt Dagens Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag