Nu svarar polis om stenkastningen mot SD i Uppsala

Foto: Privat
  • Onsdag 11 sep 2019 2019-09-11
E-post 1072

UPPSALA Stenar kastades mot Sverigedemokraterna under kampanjande i stadsdelen Stenhagen i Uppsala på lördagen. Nu förklarar polisen varför man inte gjorde några frihetsberövanden. Och varför man åkte från platsen.

Nyheter Idag har tidigare berättat om hur SD utsattes för stenkastning i Stenhagen i Uppsala när man under dagtid på lördagen kampanjade mot ett byggande av ett islamiskt center. Polis åkte till platsen efter att SD-are ringt då man hotats av unga män med invandrarbakgrund. Efter en stund åkte polisen och stenkastningen återupptogs. Senare återvände polisen när man blev ditringda igen.

Ingen av stenkastarna frihetsberövades.

Jonas Eronen är presstalesperson hos Uppsalapolisen.

Varför frihetsberövades ingen?

– Patrullerna på plats fick inte tag på någon. Ingen misstänkt anträffades.

Vad gjordes det för försök att få tag på förövarna?

– Jag har inga detaljer. Men man sökte i området.

Jonas Eronen förklarar att anledningen till att poliserna åkte från SD:s tält den första gången var att stenkastningen då helt hade slutat.

– Man gör en bedömning att det är lugnt. Och bestämmer sig för att åka från platsen, säger han.

SD:s gruppledare Simon Alm bekräftar till Nyheter Idag att stenkastningen hade upphört när polisen åkte från platsen vid det första tillfället.

Jonas Eronen utvecklar.

– Det som händer när polis kommer till platsen är det för att skapa kontroll. När polisen är där så upphör stenkastningen, säger Eronen.

Men lite senare när polisen blir ditringda igen fortsätter stenkastandet – trots att polis är på plats.

Något som bekräftas i ett inslag som P4 Uppland gör vid SD:s tält strax innan klockan 15 – då polisen är på plats. I inslaget hörs hur en radioröst kommenterar att det plötsligt kastas in en sten, mitt under sändning.

Har ni de resurser och den lagstiftning ni behöver för att hålla kontroll på stadsdelen Stenhagen?

– Vi får göra så gott vi kan med de resurser vi har, säger Jonas Eronen.

Under torsdagen kommer polisen att ha möte med SD, erfar Nyheter Idag.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag