Nu svarar PostNord på kritiken: ”Tufft ekonomiskt läge”

Bild: Holger.Ellgaard/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 25 maj 2022 2022-05-25
E-post

En försvårad ekonomisk omvärldssituation ligger bakom det övertidsstopp som en anställd på PostNord larmat om, skriver PostNords pressansvarige till Nyheter Idag och tillägger att övertidsstoppet inte ska gå ut över PostNords postleveranser.

I en intervju med Nyheter Idag larmar en anställd på PostNord i Stockholm om att en försämrad arbetssituation sedan varannandagsutdelning infördes gör att posten i många fall delas ut för sent till mottagarna.

– Posten varubrev blir liggande fast det är meningen att vi ska dela ut dom varje dag. Eftersändningar ligger kvar. Vissa blir inte gjorda på flera veckor. Vi har ett samhällsuppdrag som vi måste skita i, sade den anställde bland annat.

Läs även: Larmar om kaos på PostNord: ”Vi har ett samhällsuppdrag som vi måste skita i”

Nu svarar PostNord på kritiken i ett mejl från Maria Ibsén, pressansvarig på PostNord.

”Skälet till att det införts är att breven sedan många år blir färre och färre när människor väljer andra sätt att kommunicera. Det har lett till att brevbärarna har gått sina rundor och inte haft post till nästan hälften av de postlådor de passerar” skriver Ibsén.

”Det är inte hållbart, och därför valde vi att införa varannandagsutdelning av brev tidningar och reklam, något som innebär att brevbärarna nu har post till många fler av de lådor de passerar” fortsätter hon.

”Det är alltid tufft inledningsvis när man ska jobba på ett nytt sätt, men utrullningen av varannandagsutdelning har på totalen gått väldigt bra – tack vare alla medarbetare som gjort ett riktigt bra jobb och snabbt kommit in i det nya.”

Skälet till att PostNord stoppar övertid är det försvårade ekonomiska omvärldsläget, skriver Ibsén. ”Omvärldshändelser som ökade drivmedelspriser, höjda räntor och inflation påverkar även vårt företag. Självklart ska detta inte gå ut över våra leveranser.”

Läs även: Postnords vd får tokhöjd lön

PostNords vd Annemarie Gardshol har tidigare fått en löneförhöjning på nära 20 procent till en månadslön på 841 667 kronor. Löneförhöjningen fick hon emellertid 2021, när det ekonomiska läget såg annorlunda ut.

Enligt PostNords styrelseordförande Christian W Jansson höjdes Gardshols lön till en nivå som är ”rimlig” för hennes uppdrag.

– Vår ambition är att få henne att hamna i en lönenivå som är rimlig för den typ av uppdrag som hon har. Där är hon fortfarande något underbetald, säger Jansson till Publikt.

Läs även: Postnord levererar inte paket till utsatt område

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag