Nu svarar Skolverket om hemligstämplingen av uppgifter om skolor

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Lördag 22 aug 2020 2020-08-22
E-post 516

Från och med den 1 september kommer Skolverket hemligstämpla alla registeruppgifter om vilka skolor som finns i Sverige, rapporterar Skolvärlden. Sedan tidigare stod det även klart att Skolverket hemligstämplar uppgifter om enskilda skolors resultat, lärarbehörighet och liknande. Bakom det hela ligger en dom i kammarrätten, och Skolverkets presstjänst säger till Nyheter Idag att man inte ser positivt på att man tvingas hemligstämpla uppgifterna.

Bland det som hemligstämplas ingår betygsresultat, antal elever per lärare, föräldrarnas utbildningsbakgrund och andel behöriga lärare på skolan, men också skolenhetsregistret som innehåller uppgifter om vilka skolor som finns i Sverige, deras kontaktuppgifter och liknande.

Läs även: Förslag: Skolor i utsatta Kronogården läggs ned – elever ska blandas för att bryta segregering

Anledningen till hemligstämpeln är att uppgifterna betraktas som ”affärshemligheter” efter en dom i kammarrätten.

– SCB:s beslut gällde uppgifter som är marknadspåverkande. Men att publicera skolenhetsregistret är ju som att publicera vilken telefonkotalog som helst, säger Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och skolutredare, till Skolvärlden, och fortsätter:

– Jag kan inte förstå hur det kan vara hemligt vilka skolor det finns i Sverige. Det är helt obegripligt,.

Skolverket menar emellertid att man inte kan publicera uppgifter om enbart kommunala skolor, då kommunala och fristående skolor ska behandlas lika.

Dessutom menar man att en publicering av uppgifter om kommunala skolor skulle kunna leda till att det går att ta reda på uppgifter om fristående skolor ”bakvägen”.

Vlachos menar att den nya bestämmelsen om att inte publicera uppgifterna kommer förhindra nödvändig insyn i skolornas verksamheter.

– Ja, det är mycket viktigt för att rektorer, lärare, forskare, journalister och allmänhet ska kunna granska och jämföra olika skolors resultat och förutsättningar, säger Vlachos.

Läs även: Säpo varnar för extremister som driver skolor – pekar ut våldsbejakande islamism

”Det här är ju ingenting som Skolverket ser positivt på”

Anna Jansson på Skolverkets presstjänst säger till Nyheter Idag att man från Skolverkets sida ”inte ser positivt” på att föräldrar inte längre kan göra informerade skolval.

– Det här är ju en dom i kammarrätten som har lett till att vi inte, och det är från början då SCB som har tagit fram den här, eller gjort den bedömningen och sen så har ju kammarrätten prövat det, och kommit med den här domen, säger Jansson och fortsätter:

– Och utifrån det då så är ju Skolverket tvingade att göra det här. Men vi har ju fått ett uppdrag av regeringen att se över vilka ändringar man behöver göra. För det här är ju ingenting som Skolverket ser positivt på, helt enkelt.

Centerpartiet som ingår i Januariöverenskommelsen är det parti som drivit på för att offentlighetsprincipen inte ska gälla privata företag som driver skolor, vilket ligger bakom domen i kammarrätten.

I januari 2019, strax efter att Januariavtalets, gick Centerpartiets twitterkonto hårt ut mot förslag att offentlighetsprincipen ska gälla privata skolföretag, som man kallade för ”ett angrepp på den fria företagsamheten”.

Ett halvår senare, i juni 2019, skrev Annie Lööf till Carl Melin, samhällsanalytiker, att Centerpartiet är för tillsyn men mot offentlighetsprincip för privata företag.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson upprepade Centerpartiets hållning.

Fredrik Christensson, riksdagsledamot för Centerpartiet, skriver emellertid på Twitter i juni i år att ”relevant skolinformation måste vara tillgänglig så att elever, föräldrar, forskare och andra får del av det”, och att man ”drivit på” för att lösa situationen.

Nyheter Idag söker Fredrik Christensson för att få svar på hur Centerpartiet arbetar för att göra uppgifterna om skolor tillgängliga igen.

Läs även: Här är Sveriges sämsta skola – två av tre saknar gymnasiebehörighet

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag