Förslag: Skolor i utsatta Kronogården läggs ned – elever ska blandas för att bryta segregering

Kulturhuset Kronan, där Kronan grundskola ligger. Bild: Google streetview
  • Onsdag 19 aug 2020 2020-08-19
E-post 928

TROLLHÄTTAN Nu vill politikerna i Trollhättan lägga ned skolorna i det utsatta området Kronogården och skicka eleverna till andra skolor för att bryta segregeringen. Men när frilansjournalisten Joakim Lamotte rånades och misshandlades under en livesändning i Kronogården menade politiker att han överdrev problemen. 

Nu har politikerna i Trollhättan tagit fram ett förslag om att stänga flera skolor i det utsatta området Kronogården, rapporterar SVT.

Det handlar om Kronans skola, där både mellan- och högstadiet föreslås lägga ned, och Frälseskolan, där hela skolan ska läggas ned enligt förslaget.

Skolornas cirka 210 elever kommer flyttas till andra skolor i Trollhättan, och bakgrunden till förslaget är att man vill minska segregationen genom att blanda elever från Kronogården med elever från övriga Trollhättan.

– Vi kan inte kompensera fullt ut för den segregationen vi har här. Staden behöver göra mer för att skapa en likvärdig skola för alla, så jag tror att de flesta välkomnar förslaget, säger Linda Forssén, rektor F-6 på Kronan, till SVT.

Enligt Per Hellmark, grundskolechef i Trollhättan, är det ”ohållbart i längden att ha skolor där nästan alla elever har utländsk bakgrund”.

– Att det ser ut som det gör är en följd av bostadssegregationen. Men skolan har en chans att hjälpa till att motverka den här utvecklingen och då måste vi göra det, säger Per Hellmark, grundskolechef i Trollhättan, till Dagens Nyheter.

Förslaget att stänga skolor i Kronogården kom ursprungligen från det moderata oppositionsrådet Peter Eriksson i oktober 2019, mot bakgrund av att endast 35 procent av niondeklassarna i Kronans skola blev behöriga till gymnasiestudier det året.

– Vi kan inte låta termin efter termin passera när elever går ut med resultat som inte är tillfredsställande, sade Peter Eriksson till SVT.

Politikerna ska fatta beslut om förslaget i oktober, och om förslaget går igenom kommer skolorna stängas till skolstarten 2021.

Problemen på Kronogården förminskades av kulturchef i hånfilm mot Lamotte

I december drabbades det utsatta området Kronogården i Trollhättan av flera våldsamma upplopp. Under ett av upploppen var frilansjournalisten Joakim Lamotte på plats och blev misshandlad och rånad på sin utrustning mitt under en livesändning.

Dagen efter upploppet gjorde Paula Pelli, områdeschef på kultur- och fritidsförvaltningen, en video där hon hånade Lamotte och förminskade händelserna.

I filmen, som spelades in klockan 9 på morgonen, går Pelli omkring i ett folktomt Kronogården och låtsas att hon är rädd.

– Det är Luciamorgon. Jag befinner mig i Kronogården. Det är krigstillstånd här, kolla, sade Pelli och filmade över det folktomma torget.

”Denna video delades under hejarop av andra chefer inom kommunen, exempelvis av rektorn på skolan i kronogården. Samma dag blir det dock stora rubriker för att det hittas skarp ammunition på skolan”, sade Lamotte i ett inlägg på Facebook om Pellis film.

Läs även: Kulturchef i Trollhättan gjorde hånfilm om Lamotte

Läs även: Våldsam attack mot Lamotte – maskerat gäng stal hans utrustning

I ett nytt inlägg på Facebook ställer sig Joakim Lamotte frågande till den föreslagna nedläggningen av skolor i Kronogården.

”Jag förstår ingenting. När jag var i Trollhättan och gjorde reportage gick representanter för kommunen ut offentligt och raljerade över mitt arbete och menade att jag överdrev och att Kronogården minsann inte är värre än någon annan stadsdel” skriver Lamotte.

Läs även: Stopp för väktare att arbeta i Kronogården

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag