Nu vänder det nedåt för S – tappar över 2 procentenheter i Aftonbladet/Demoskop

Statsminister Stefan Löfven Foto: Nyheter Idag.
  • Lördag 6 jun 2020 2020-06-06
E-post 1163

Socialdemokraterna tappar stort i senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ökar något, medan förändringarna för övriga partier är marginella.

Flera mätningar har visat att förtroendet fallet för regeringen och Stefan Löfven. I senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Demoskop har förtroenderaset gett effekt – Socialdemokraterna tappar 2,3 procentenheter, efter att partiet har ökat under coronakrisen.

Läs även: Förtroendet för regeringen rasar enligt Sifo: ”Något är på väg att hända”

Aftonbladets Lena Mellin skriver i en kommentar till mätningen att Stefan Löfven är en viktig anledning till det vikande stödet för S.

”I början upplevdes han som något av en samlande kraft. Men den senaste tiden har man knappt sett till honom förutom i går då de nya resereglerna presenterades. Det kan den som aspirerar på att vara landsfader inte kosta på sig” skriver Mellin, som menar att ”det är slut på surfandet på coronavågen för Socialdemokraterna och Stefan Löfven.”

Läs även: Löfvens baksmälla – nu rasar föroendet för regeringen

Aftonbladet/Demoskops mätning för juni

Förra månadens resultat inom parentes

Socialdemokraterna 27,8 (30,1)

Moderaterna 20,9 (20,7)

Sverigedemokraterna 19,3 (18,8)

Centerpartiet 9,7 (10)

Vänsterpartiet 8,2 (7,2)

Kristdemokraterna 6,5 (6,5)

Miljöpartiet 3,9 (3,3)

Liberalerna 2,7 (2,7)

Övriga 1 (0,7)

Den största förändringen i övrigt står Vänsterpartiet för, som ökar med en procentenhet. Miljöpartiet ökar med 0,6 procentenheter, men ligger trots det kvar precis under riksdagsspärren med 3,9 procent.

Sverigedemokraterna ökar med 0,5 procentenheter. För övriga partier är ändringarna marginella.

Läs även: Löfvens tråkiga besked

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag