Nu vill internetjättarna stoppa jihadistpropagandan – Google och Facebook har fått nog

Här pågår strider i Syrien. Foto: Wikimedia
  • Torsdag 9 okt 2014 2014-10-09
E-post 132

BRYSSEL Twitter, Facebook, Google och Microsoft vill tillsammans stoppa jihadistpropaganda. I onsdags samlades de för att tillsammans med ledande företrädare för EU diskutera hur de ska gå till väga för att minska spridningen av propagandan som ökat i spåren av Syrienkonflikten.

De grova videofilmerna som sprids där västerländsk gisslan halshuggs av ISIS-terrorister har chockerat en hel värld. Även andra avrättningar av kvinnor och barn sprids på Facebook, Twitter, och via olika hemsidor som kan hittas med en enkel googlesökning. Nu vill internetjättarna göra något åt saken. Den propaganda som sprids har lockat tusentals unga muslimska män från olika delar av Europa till striderna i Syrien. Den svenska kommissionären i inrikesfrågor, Cecilia Malmström, medverkade vid samtalet men föreslår inga nya lagar .

– Det är ett brådskande problem men det finns ingen snabb lösning, uppgav hon till EU-observer. 

Det är i nuläget oklart vad som kommer att komma ut av mötet. Övervakning och censur av internet är en känslig fråga där internetjättarna tidigare fått kritik för hur de styr innehållet på sina tekniska plattformar. Å andra sidan menar många att de sociala medierna är jihadisternas viktigaste verktyg för att rekrytera både kvinnor och män till sin kamp för ett islamiskt kalifat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag