Nu vill Ryssland bygga militärbas på Cypern

Cypern. Faksimil: Google Earth
  • Onsdag 4 feb 2015 2015-02-04
E-post 79

CYPERN Genom att bygga en militärbas på Cypern vill Ryssland hjälpa till att skydda grekcyprioterna mot sin turkiska granne, men samtidigt tar man ytterligare ett steg mot att återskapa den europeiska terrorbalansen från Kalla kriget.

När Sovjetunionen föll kunde Västmakterna mer eller mindre obehindrat utöka sitt inflytande i öst. Gamla Warszawapaktmedlemmar gick gladeligen över till Nato och Kremls makt över sin egen intressesfär tynade bort snabbare än snö i solsken. Att projicera makt i Europa blev något som Nato uteslutande blev ensamma om att kunna göra.

Ryssland har dock ägnat en stor del av både sin tid och sina pengar under 2000-talet till att rusta upp. Ännu är man bara kapabel till att utföra strategiska operationer på en geografisk punkt åt gången, men samtidigt gör man ingen hemlighet av vari den faktiska ambitionen ligger.

Enligt den polska tidningen Rzeczpospolita vill nu Kreml bygga en rysk militärbas på den grekiska delen av Cypern, i närheten av kuststaden Pafos. Officiellt heter det att man vill kunna skydda grekcyprioterna från den turkiska regering som kontrollerar den östra delen av Cypern.

– Både amerikanerna och EU har misslyckats med detta, sa Zoe Hiannopoulu Stylianaki, direktör för cypriotiska Ryska Radion till Rzeczpospolita.

Ryssland är dock redan på plats i Pafos då delar av landets flygvapen sedan tidigare finns baserade vid flygbasen Papandreou.

Även den brittiska försvarsmakten, och därigenom Nato, har stridskrafter närvarande på ön. Enheter ur både flygvapnet, marinen och armén finns stationerade i de brittiskkontrollerade områdena Dhekelia och Akrotiri.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag