NWT.se utsatt för misstänkt organiserad Facebook-attack – ”Det är allvarligt”

Bild: Wikipedia/Skärmdumpar
  • Onsdag 8 Nov 2017 2017-11-08
E-post 559

SVERIGE Nya Wermlands-tidningen (NWT), en av Sveriges största landsortstidningar, är utsatt för en organiserad nätattack på Facebook. Det misstänker tidningens politiske redaktör Henrik L Barvå. – Det är allvarligt, säger han till Nyheter Idag.

Det var i helgen som Barvå upptäckte att ett flertal ledarartiklar från tidningen blockerats på Facebook, något han uppmärksammat i ett Facebookinlägg. Av tolv opinionsartiklar som publicerats och delats på Facebook sedan 16 oktober har nio blockerats medan en tionde ger upphov till ett felmeddelande.

NWT:s webbredaktör har varit i kontakt med Facebook för att få en förklaring till varför tidningens artiklar blockeras.

– Det jag förstår är att vi hamnat i ett automatiskt spamfilter av okänd anledning, berättar Henrik L Barvå för Nyheter Idag.

Och ni vet inte varför?

– Nej, men jag har ju mina misstankar sedan tidigare. Nu avvaktar jag för att se vad Facebook kommer fram till.

Barvå misstänker att det är nätaktivister, eller ”troll” som han kallar dem för, som ligger bakom blockeringarna. Han tror att de organiserar massanmälningar mot tidningen för att få ledarartiklar raderade från Facebook.

– Ja, det har ju hänt förr med andra, dock inte med någon stor vanlig tidning, säger han.

#jagärhär får skulden

Frilansjournalisten Joakim Lamotte har tidigare gått ut och berättat att han utsätts för en nätkampanj från den SVT-knutna aktivistgruppen #jagärhär. Enligt Lamotte försöker aktivisterna få honom avstängd från Facebook genom massanmälningskampanjer.

I kommentarsfältet till Barvås Facebookinlägg är det flera som misstänker att #jagärhär ligger bakom även denna gång. Nyheter Idag har pratat med en av medlemmarna i #jagärhär, en kvinna som bor i Karlstadsområdet. Enligt henne sprids uppgifter på bland annat Facebook där NWT pekas ut som en högerextrem tidning.

Bakgrunden uppges vara den debatt som rasar i Karlstad kring byggandet av en moské där NWT även låtit kritiska röster komma till tals.

– Den har av vissa ansetts som högerextrem för att de tar in insändare med alla åsikter. Det är insändarsidan det handlar om, att de publicerar både för och emot, säger hon.

– Både högerextrema och vänsterextrema påstår att tidningen står för högerextremism, de tror att chefredaktören måste stå för det som publiceras på insändarsidan.

Kvinnan vi pratar med nekar dock till att anklagelserna mot NWT förs fram i #jagärhär-gruppen. Istället är det påståenden som sprids på andra sidor och grupper på Facebook, utan att hon kan precisera var hon läst det.

– Jag har läst lite här och där, säger hon.

”Det är allvarligt”

De flesta av NWT:s artiklar är nu avblockerade och kan åter delas via Facebook, men Henrik L Barvå är trots det bekymrad.

– Det är allvarligt, säger han.

– Så kan man inte ha det.

Han lämnar dessutom öppet för att det kan vara något annat än en organiserad nätkampanj som gör att tidningens ledarartiklar försvinner från Facebook.

– Oavsett vad som ligger bakom, en teknisk glitch, någon algoritm som gått i spinn eller massanmälningar, vad det än är, så är det allvarligt att sådant här händer. Facebook är en digital infrastruktur för två tredjedelar av svenska folket, säger han.

– Att de sedan i praktiken är omöjliga att få tag i. Om det inte vore för att jag känner någon som känner någon som jobbar på Facebook så hade det här nog inte varit åtgärdat än.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag