Ny dom: Migranter kan få asyl utan att bevisa sin identitet

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Fredag 1 mar 2019 2019-03-01
E-post 3392

SVERIGE En ny dom från Migrationsöverdomstolen slår fast att migranter i vissa fall kan beviljas asyl utan att deras identitet är fastställd. Det rapporterar Sveriges Radio.

Domen rör en man som påstår sig vara förföljd av Peshmerga-rörelsen i Irak, men som inte har kunnat övertyga domstolen om sin identitet. Mannen fick avslag på sin asylansökan av både Migrationsverket och Migrationsdomstolen.

Migrationsöverdomstolen gör dock en annan bedömning och menar att den ansökandes identitet inte alltid är den viktigaste faktorn när det gäller att bedöma skyddsbehov. I vissa fall väger andra faktorer tyngre.

– Det kan handla om vad personen har varit med om och ännu viktigare vad personen riskerar att utsättas för om han eller hon utvisas, säger Dag Stegeland, kammarrättspresident vid kammarrätten i Göteborg, till Sveriges Radio.

– Det är egentligen inte så viktigt vem en person är, för att vem en person är är också för de flesta asylsökande mer eller mindre omöjligt att visa.

Migrationsöverdomstolen är sista instans i mål som rör asylsökande och dess beslut blir därmed vägledande för Migrationsverket och migrationsdomstolarna framöver.

– Det är en principiellt viktig dom. Domstolar och även Migrationsverket har lagt för stor vikt vid att asylsökande kan göra sin identitet sannolik, säger Dag Stegeland.

Läs även: Kommun vinner i domstol – får rätt att säga upp migranter från bostäder

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag