Ny EU-linje: Länder utanför unionen ska ta emot fler invandrare

Europaparlamentet i Strasbourg | Foto: Wikimedia
  • Onsdag 20 jun 2018 2018-06-20
E-post 213

EU Snart kan nya lagar gälla för EU som ska underlätta att skicka invandrare till säkra länder. En gemensam lista med säkra länder ska tas fram inom EU, ett arbete som olika liberala politiker inte tycker om.

Den Europeiska Unionen vill lägga över mer ansvar för invandrare på länder utanför unionen. Med de nya reglerna ska det räcka med att en invandrare rest igenom ett land för att hon eller han ska kunna skickas tillbaka dit, det uppger Sveriges Radio.

Mer liberala politiker i EU har däremot haft det svårt att acceptera den nya linjen vilket gjort förhandlingar svåra. En av dessa politiker är EU-parlamentarikern Cecilia Wikström som tycker att förslaget är oansvarigt.

– Att vi skulle vilja använda oss av den sortens brist på eget ledarskap och brist på förmåga att hantera vår egen situation – för att i stället lämpa över allt ansvar på länder utanför EU. Det är mycket djupt ovärdigt, säger Cecilia Wikström, till Sveriges Radio.

Förslaget innebär att länder utanför EU ska ta emot fler invandrare. Det ska tas fram en gemensam EU-lista på länder som anses säkra att skicka asylsökande till.

Många länder inom EU använder sig redan av sådana listor men en gemensam lista för hela EU skulle vara tvingade, det krävs endast att en invandrare passerat landet för att man ska kunna skicka personen tillbaka dit.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag