Ny film visar när 9-åringen sparkar vakt i ryggen

Här ser vi nioåringen sparka en väktare i ryggen. Foto: Faksimil ur video från Facebook
  • Tisdag 10 feb 2015 2015-02-10
E-post 59437

MALMÖ Händelsen där ordningsvakter omhändertar en 9-årig pojke och påstås dunka pojkens huvud i golvet, har blivit en stor snackis i medier. Men nu visar en ny film att pojken kanske inte var så oskyldig trots allt – se videon när pojken sparkar en vakt i ryggen.

Tidningen Sydsvenskan berättar om en händelse på centralstationen i Malmö där en 9-årig pojke blir omhändertagen av ordningsvakter. I samband med det ingripandet gör uppgifter gällande att 9-åringen har fått sitt huvud dunkat i golvet av vakterna och en video som Sydsvenskan publicerar visar ett tumult. Det råder olika bedömningar och åsikter om vad som egentligen händer i videon men i en kort sekvens ser vi en ordningsvakt trycka ner 9-åringen mot marken, varpå det i vart fall ser ut som att huvudet slår mot golvet.

Påstås ha bitit så det började blöda

Händelsen har blivit en stor snackis i sociala medier. Pojken ska även ha varit på rymmen från ett HVB-hem enligt uppgifter till Sydsvenskan. En kommentar, som fått stor spridning, gör gällande att händelsen med ordningsvakten föregicks av tumult på ett tåg, där blodvite ska ha uppstått.

”De tre hade på tåget spottat på tågresenärer oprovocerat. De var hotfulla mot tågvärden som blev rädd och kallade på hjälp. De sparkade, slogs, spottade. Anledningen att de hölls fast är att de precis bitit en annan person så att det började blöda rikligt och denne fick uppsöka sjukvård. Barnet som hölls fast var den och försökte skalla ordningsvakten. Då dunkar han sitt eget huvud. Han hölls fast för att inte misshandla andra och sig själv i väntan på polisen som också blev spottade och sparkade på”, lyder en kommentar som fått stor spridning i sociala medier.

Samtidigt sprids en ny film från händelsen på Facebook och i slutet av filmen ser vi 9-åringen sparka en ordningsvakt i ryggen, något som även beskrivs i den kommentar som beskriver händelsen. Nyheter Idag har sökt kvinnan som skrev kommentaren men vi möts av en telefonsvarare under tisdagskvällen.

Uppdatering [2014-02-12]: Nyheter Idag har fortsatt försökt nå kvinnan utan resultat. Tidningen Aftonbladet har undersökt saken och kommit fram till att kvinnans make, som själv är ordningsvakt, har berättat uppgifterna för henne. I samma artikel konstaterar Aftonbladet att inga ordningsvakter fanns på tåget. En åklagare utreder händelsen och tittar även på vad som föranlett ordningsvakternas ingripande, men de uppgifterna som står i kommentaren är inget som åklagaren heller känner till.

Polisen: ”Vi vill få in uppgifter om hur det verkligen gått till”

När Nyheter Idag talar med polisen i Malmö och frågar om de fått in uppgifter om att pojken ska ha sparkat en ordningsvakt i ryggen samt bitit någon så blodvite uppstod, är det inget de i nuläget kan kommentera. De poängterar att det förekommer mycket känslor och subjektiva åsikter och att de är angelägna om vittnesmål som så objektivt som möjligt kan beskriva händelsen.

– Det finns ett värde i att få objektiva berättelser om vad som har hänt, det är så rättssäkerheten tryggas. Alltså hur det verkligen har gått till, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör hos Polisen i Skåne.

Westford vill inte kommentera de uppgifter som sprids i sociala medier men poängterar att de är angelägna att komma i kontakt med de som sett eller hört något.

– Det är svårt att säga si eller så om händelsen. Vi behöver få in mer uppgifter som kan visa vad som hänt under hela händelseförloppet. Vad som finns är en förundersökning. Vad som finns i den lämnar vi inte ut i nuläget, förklarar Westford.

Nedan kan du se den nya videon som sprids i sociala medier. I slutet ser du pojken sparka en ordningsvakt i ryggen.

 

Nedan ser du den video som Sydsvenskan publicerar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag