Ny infekterad rasdebatt i USA efter att polis kastat ut svart elev ur klassrum

  • Onsdag 28 okt 2015 2015-10-28
E-post 6

USA En ny infekterad rasdebatt har seglat upp i USA efter att en vit polisman med våld kastat ut en svart kvinnlig gymnasielev ur ett klassrum. Ett flertal videoklipp från incidenten har de senaste dagarna fått stor spridning i sociala medier.

Händelsen inträffade i måndags under en matematiklektion på Spring Valley High School i Richland County i delstaten South Carolina. En afroamerikansk kvinnlig elev i 18-årsåldern störde de andra eleverna, bland annat genom att använda sin mobiltelefon under lektionstid.

Eleven, vars identitet inte avslöjats av myndigheterna, trotsade den manlige lärarens uppmaningar att lägga undan telefonen och denne bad då en skolvärd om hjälp. Skolvärden, som liksom eleven är afroamerikan, uppmanade henne att lämna klassrummet, något hon vägrade att göra.

Därefter eskalerade situationen snabbt. Skolvärden larmade polisen för att få den bångstyriga eleven avhyst så att lektionen kunde fortsätta. När polismannen Ben Fields anlände till klassrummet tog flera elever upp sina mobiltelefoner för att filma konfrontationen.

I flera av videoklippen kan man höra Fields uppmana eleven att lämna klassrummet frivilligt, annars kommer han använda våld.

– Följer du med frivilligt eller måste jag tvinga dig? frågar han henne.

Därefter tar Fields tag i den unga studenten, välter omkull både henne och bänken hon sitter i, sliter loss henne från bänken innan han sätter på henne handbojor.

Bara timmar efter händelsen hade videoklipp från den våldsamma konfrontationen börjat få stor spridning i sociala medier. Många är chockade över det våld Fields använder sig av mot en ung kvinna och polismannen har även anklagats för att vara en rasist som ger sig på unga afroamerikaner på grund av hat mot svarta, rapporterar AP.

– Ras är absolut en faktor i det här, säger ordföranden för South Carolinas NAACP-avdelning Lonnie Randolph Jr.

– Att kastas ur sin stol på det sätt hon blev och omkullvräkt på golvet. Jag kan inte minnas att en kvinnlig student som inte är färgad utsatts för samma sak. Det här drabbar inte vita.

Fields har stängts av utan lön i avvaktan på en utredning av händelsen. Från polismyndighetens sida betonas däremot att man inte anser att händelsen har något med rasism att göra.

– Det hade inte spelat någon roll för mig om barnet så varit lila, säger polischefen Leon Lott.

Trots stormen kring polismannen har läraren och skolvärden, som larmade polisen, valt att ge Ben Fields sitt fulla stöd.

– Hon borde ha samarbetat, säger matematikläraren Robert Long som arbetat på skolan i 16 år.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag