Ny internetlag godkänd av EU-parlamentet – terrorpropaganda måste tas bort inom en timme

Europaparlamentet i Strasbourg | Foto: Wikimedia
  • Fredag 19 apr 2019 2019-04-19
E-post 121

En ny lag mot terrorpropaganda har röstats igenom i EU-parlamentet. Lagen innebär bland annat att alla sajter oavsett storlek måste ta bort material som identifieras som ”terrorpropaganda” inom en timme, annars väntar dryga böter.

På onsdagen röstade EU-parlamentet igenom en ny lag som reglerar yttrandefriheten på internet, rapporterar Emanuel Kartsten.  Den nya lagen innebär bland annat att alla sajter måste ta bort terrorpropaganda inom en timme.

”Entimmesregeln innebär att alla sajter, oavsett storlek, måste ha jour för att ta bort terrorpropaganda, om det påkallas. Misslyckas man med det väntar dryga böter. Kritikerna menar att det är en omöjlighet för små sajter (även bloggar med dess kommentarer) och att det därför i praktiken kommer innebär att små sajter tvingas använda trubbiga filter för att vara på den säkra sidan. Därmed riskerar lagligt material också att försvinna”, skriver Karlsten.

Läs även: Sverige röstade nej – men upphovsrättsdirektivet godkändes av ministerrådet

Ett förslag om att ändra entimmes-regeln röstades ned med tre rösters marginal. Karlsten noterar att de svenska ledamöterna från M, C och L röstade för att behålla entimmesregeln, medan övriga svenska parlamentariker röstade mot.

I en artikel i Breakit listar Karlsten problemen med det nya lagförslaget. Bland annat att seriös journalistik kan drabbas när sajter installerar filter för att identifiera och ta bort ”terrorpropaganda”, att människorättsorganisationer får svårare att dokumentera förbrytelser, samt svårigheten att definiera ”terrorism”.

Även Journalistförbundet är kritiska, och skriver bland annat att ”förslaget går ut på att myndigheterna ska kunna plocka bort information innan det är avgjort om den är brottslig eller inte”, vilket man menar ”strider mot grundläggande principer i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen”.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag